Stranka za BiH – S A O P Ć E N J E

Posted: 23. Juna 2015. in Intervjui

Sarajevo,23.06.2015.godine

S A O P Ć E NJ E

Stranka za Bosnu i Hercegovinu u potpunosti razumije reakciju Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica , kojom se traži oštrija i ozbiljnija reakcija vrha države Bosne i Hercegovine kad je u pitanju hapšenje komadanta odbrane Srebrenice Nasera Orića.

Nalazimo se u situaciji kad svi moramo ustati u odbranu Bosne i Hercegovne jer se šutnjom pokazuje najveća nebriga za državu i konkretan slučaj Orić. Naravno, najveću odgovornost snose oni kojima je narod dao povjerenje na proteklim izborima.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu s  pravom može ukazivati na loše poteze po ovom pitanju jer je javnosti poznato kako su njeni kadrovi, kad su bili u poziciji, reagovali u slučajevima Ganić, Divjak i Jurišić. Rezultat je evidentan, svi su na slobodi.

Sa odgađanjem dženaze 11. jula, Srebreničani žele ukazati na činjenicu da su reakcije i akcije vrha države preblage i neučinkovite. Tačno je također, da Orić kao i drugi slučajevi nisu samo pravno pitanje nego i političko.

Moguće je napraviti pritisak u više pravaca i iznuditi njegovo puštanje, od poziva na bojkot srbijanskih proizvoda, preko zahlađivanja odnosa sa Srbijom pa do jake diplomatske ofanzive. Međutim, očigledno je da je takav pritisak izostao i da je sve prepušteno slučaju.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s