Pismo UN-u u vezi sa Nacrtom rezolucije o Srebrenici: ZAHTIJEVAMO IZVRŠENJE SUDSKIH PRESUDA I VRAĆANJE U ŽIVOT USTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Posted: 22. Juna 2015. in Intervjui

zastava R BiH

* Pozdravljamo rezolucije o genocidu, ma ko ih donosio, ali dajemo prednost pravdi *

U Nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici, pobrojani su gotovo svi pravni argumenti koji građanima Republike Bosne i Hercegovine daju za pravo da od UN-a traže neodložno ukidanje Republike Srpske i uspostavu ustavno-pravnog poretka Republike Bosne i Hercegovine.

UN-ov Svjetski sud pravde presudio je 2007. da je za genocid u Srebrenici kriva Vlada RS, to jeste njena vojska i milicija.

UN-ov Trubunal u Haagu osudio je ratne zločince za genocid u Srebrenici.

Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici trebala bi poslužiti UN-u kao poticaj na izvršenju presuda svojih sudova na nedoložnom ukidanju RS koja je nastala na genocidu i uspostavu RBiH na čitavoj državnoj teritoriji.

Zločin genocida ne zastarijeva. Građani RBiH nikada neće odustati od svoga prava na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Obaveza UN-a za ukidanje RS i uspostavu ustavno-pravnog poretka RBiH je tim veća što se zločin genocida dogodio u takozvanoj UN-ovoj zaštićenoj zoni Srebrenica.

Odgovornost za sprovođenje jus cogens norme na UN-u je tim veća što UN priznaje da UN-a nisu spriječile genocid, a bile su dužne. Šta više, i snage UN-a su bile ponižene od strane paravojske RS.

Mi, građani RBiH, pozdravljamo Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali dajemo prednost pravdi, to jeste ističemo zahtjev UN-u da sprovede u život presude svojih sudova i vrati ustavno-pravni poredak koji je važio u RBiH prije zločina genocida.

un rezolucija

Tek kada UN izvrši svoje presude, ukine RS i revitalizira Ustav RBiH, UN će početi sticati kredibilitet na osnovu kojeg može tražiti od bilo koga u svijetu da radi na sprečavanju i kažnjavanju genocida. Neizvrašavnje presuda o genocidu je poricanje toga teškoga zločina.

Izvršenjem presuda svojih sudova, što je neodložna dužnost i obaveza, UN će djelom ispraviti svoju povijesnu grešku zbog toga što je UN skrštenih ruku dozvolili ubijanje hiljade nezaštićenih civile svoje “zaštićene zone” u Srebrenici.

Ne spriječiti zloćin je isto kao i počiniti zločin, u ovom slučaju – genocid.

Ne izvršiti sudske presude znači nepoštivanje pravde, a tim gore – jer se radi o presudama najviših sudova UN-a. To je činjenje ponovnog genocida – nepravdom.

To će biti signal za novi genocid, kojeg neće moći spriječiti nikakve rezolucije, makar bile i savršene.

Niste nikad dobro došli, niti iko, dok ne ukinete genocidno djelo – Rs.

Za Pokret-Grupu:

Ibrahim Halilović

ibrahim halilovic

 

komentara
  1. naza keserovic kaže:

    moje postovanje ovoj grupi entuzijasta

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s