Povodom Dana izbjeglica

Posted: 20. Juna 2015. in Intervjui

sdbih

Povodom 20 juna Međunarodnog dana izbjeglica želimo da ukažemo na alarmantnu situaciju  u kojoj je danas oko 60 milona ljudi širom svijetuana brutalan način napustito svoj dom i domovinu usljed ratnih dejstava i etničkog čišćenja.  Veći dio njih je  prisiljen da se preseli u novu zemlju noseći sa sobom traume za čitav život .  Nova sredina se često  doživljava kao neprijateljska zbog čega se otežava process integracije i identifikacje u novom društvu . Gubitak identita je, zapravo, ono što čini taj traumatski egzil problematičnim.

Bosansko-hercegovačka dijaspora  čiji broj danas  dostiže oko 1.5 miliona živi u skoro svim državama svijeta  je primjer uspješne integracije gdje većina njenih građana radi i doprinosi izgradnji  društva u kojima žive.

Ovaj dan koristimo da još jednom ukažemo B-H javnosti na Aneks 7 Dajtonskog sporazuma  o održivom povratku protjeranih na svoja prijeratna ognjišta koji  nikad nije sproveden čime je legalizirano etničko čišćenje  počinjeno nad ovom populacijom.

Današnji dan koristimo takođe da pozovemo građane BiH na uklanjanju podijeljenosti između matice i dijaspore  te jačanju našeg jedinstva . Pozivamo takođe predstavnike države na uspostavljanju tiješnjih odnosa sa dijasporom koji svojim ljudskim, obrazovnim i finansijskim resursima želi da pomogne svojoj domovini u njenom razvoju i reintegraciji.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s