Slijedom najave Vučića da je spreman doći u Srebrenicu: PROVOKACIJA I SIPANJE SOLI NA ŽIVE RANE ŽRTVAMA

Posted: 19. Juna 2015. in Intervjui

   srebrenica-genocid-pod-zastavom-un-a

Kako se približava 11. juli, odnosno 20-ta obljetnica genocida u Srebrenici, kojeg su, na to treba uvijek podjećati jer neki brzo zaborave/”zaborave”, počinile vojne i policijske snage bosanskih Srba, a Srbija nije učinila ništa da to spriječi, a mogla je jer su barem Mladić i njegovi najviši oficiri  bili na platnom spisku Beograda, podgrijava se ukupna atmosfera, kako na regionalnom, tako i na širem planu. Neću ići u širinu odnosno na licemjerje nekih zemalja koji bi rezolucijama da pokriju svoju pasivnost kada je likvidirano preko 8.000 srebreničkih civila, Bošnjaka-muslimana, ali hoću pokušati dobaciti do nekih destinacija u regiji.

   Aleksandar_Vučić_cropTreba, naime, reagirati na Vučićevu odluku da je spreman doći u Potočare 11. jula. Da Srbija koju on predstavlja prizna presude dvaju međunarodnih sudova koje kažu da je u Srebrenici počinjen genocid, kao što ne prizna, potez srbijanskog premijera bi se mogao uzeti kao iskren i dobronamjeran, čak i da  mu halalimo njegovu političku prošlost koja je, zasto ne reći, doprinjela da se desi to u Srebrenici što se desilo. Također, djeluje provokativno i kao prosto sipanje soli na žive rane žrtvama da on bi, kao došao, prodajući nama i cijeloj međunarodnoj demokratskoj javnosti fraze “kako nisu  važne sudbine ni njega, ni Nasera Orića, ni Bakira Izetbegovića, već sudbina naroda…” Ma nemoj! Naser je itekako važna, najvažnija figura u odbrani Srebrenice i po pravomoćnoj odluci Međunarodnog suda u Hagu slobodan je čovjek. No, Srbija ne misli tako i ona bi da mu sudi, nalazeći navodne svjedoke nakon 20 i kusur godina. A suditi Naseru, nakon pravnih činjenica ovjerenih međunarodnim muhurima, je isto što i suditi Hatidži Mehmedović, Muniri Subašić i svima drugim majkama koje su pokopale ili još uvijek traže dvocifren broj svojih najmilijih.
 
  Bosni i Srebrenici ne trebaju gosti, ni visoki ni oni niži koji bi da u Potočarima odigraju farsu, nego iskreni predstavnici koji će prvo poštovati pravne činjenice koje su izrekli međunarodni sudovi i koji će se iskreno pokajati i izvinuti žrtvama. Vučić  nije taj!
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s