Rezolucija o Srebrenici

Posted: 16. Juna 2015. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore BiH u cijelosti podržava sadržaj Rezolucije o Srebrenici i očekuje da će  je Savjet bezbjednosti usvojiti.

Britanski prijedlog Rezolucije o Srebrenici  nije puko brojanja ponavljanje riječi “genocid” u rezoluciji, kako to žele da prikažu pojedini srpski političari u BiH.  Izvlačenjem iz konteksta rezolucije broja ponavljanja riječi “genocid” bez isticanja njenog sadržaja i krajnjeg cilja, želi se prije svega obezvrijediti značaj britanske inicijative a  kod građana srpske nacionalnosti, stvoriti utisak  da se rezolucijom generalizuje zločin počinjen u ime jednog naroda za koji trebaju svi da snose odgovornost.

Ovakva saopštenja su čiste manipulacije kako bi se diskreditovale dobre namjere onih ljudi koji žele svim narodima na ovim prostorima dati nadu u bolji život i budućnost. Da bi došlo do katarze univerzalnih ljudskih vrijednosti, građani i  antifašisti moraju bez obzira na svoju nacionalnu pozadinu osuditi ratne zločine.  Nacizam u Njemačkoj je srušen onog trenutka kad je njemački narod postao svjestan dimenzije nacističkih zločina počinjenih nad jevrejskim narodom.

Osude Rezolucije dolaze prije svega kako iz onih krugova koji su svojom aktivnom  ratno-huškačkom politikom podržavali etničko čišćenje i genocid u Srebrenici  tako i onih političara koji zbog sitnih političkih poena  nemaju dovoljno hrabrosti da prihvate relevantne  historijske činjenice.  “Osuda negiranja genocida u Srebrenici” kao jedne od tačaka britanske rezolucije je trn u oku svim onima koji nastavljaju put razgradnje BiH ali i održavanja stanja kaos, kriminala i korupcije.

Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici , se stavlja pečat na završetak negiranja zadnja faze genocida kao jednog procesa i novim naraštajima daje šansa, da ne nose breme  ratnih zločina.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    aliga ivi samo mlatite praznu slamu i nesto ocekujete od ti kojisu to pustili dase desi u bih a kakav narastaj cetnici obucavaju mlade cim bude sanse opet isto ce biti nakon 40 ili 50 godina jer tako to ide odavnina dok god se neslozite i nespametujete i neprotjerate bandu sami kao tudjman u krajini i martic je pametovo republika srbska ali kad oluja prodje nema nista vise od republike eto tovam je prava rezolucija da znate odsada pozzzz

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s