Kukasti križ jučer na travnjaku Poljuda – VIŠE OD IGRE

Posted: 13. Juna 2015. in Intervjui

kukasti kriz na poljudu

   Osjetljiv sam itekako na sve neofašističke i neonacističke aktivnosti, poruke, simbole…ma odakle da dolaze, posebno ako dolaze iz komšiluka ili susjedstva. Smatram svojom moralnom dužnošću reagirati kao čovjek i kao poslenik javne riječi, i, ako hoćete, i kao dijete antifašističkog borca iz Drugog svjetskog rata.

   Dakle, nakon Šimunića i njegovog proustaškog pozdrava u Maksimiru nakon utakmice Hrvatska-Island, nakon pronacističkih pokliča dijela gledalaca na utakmici Hrvatska-Norveška zbog čega je HNS kažnjen po džepu (ne prvi put) i zbog čega je jučerašnja utakmica Hrvatska-Italija igrana na splitskom Poljudu pred praznim tribinama, desio se novi gaf sa kukastim križem na travnjaku stadiona na kojim je igrana utakmica. To su odmah primjetili talijanski novinari i ta vijest sa slikom je već obišla svijet. Pravdaju se sada iz HNS-a, pravda se predsjednica Grabar Kitarović,  ali ostaju mnoga pitanja na koja treba neko da odgovori. Naprimjer, kako je neko mogao tek tako kročiti na travnjak stadiona na Poljudu i kreirati nacistički znak na njemu? Ima li taj stadion osiguranje? Dalje, nakon niza ovakvih i sličnih necivilizacijskih, pronacističkih poruka koji prate hrvatsku nogometnu reprezentaciju na njenim utakmicama posljednjih godina, bilo u samoj zemlji ili vani, nameće se logično pitanje: “Da li se to može sada smatrati “pojedinačnim ekscesima huligana”, kako se želi predstaviti, ili Hrvatska država i društvo zaista imaju problem sa neonacizmom?! To sve, naravno, nema veze sa sportom i mnogo je više od od sporta, odnosno igre. Prema agencijskim vijestima, Talijani će se žaliti kod UEFA-e zbog kukastog križa po kojem su morali igrati jučer na Poljudu i vidjet ćemo šta će Platini i društvo na tu temu odlučiti.
 
  Nije Hrvatska usamljena u tome na Balkanu. Srbija je također kažnjavana zbog takvih i sličnih stvari, te Crna Gora zbog divljaštva  gledalaca na utakmici sa Rusijom.
 
   Kako god okreneš, najciviliziraniji navijači na Balkanu su navijači nogometne reprezentacije BiH koji ne samo da su operirani od takvih ideoloških gadosti, nego ne prave niti druge ekscese na stadionima poput petardi i sl. To su, naprosto, činjenice. Kao i ono prvo, u slučaju Hrvatske, i ovo je više od igre, samo s druge strane.
 
   Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
P.S.
Nakon ovoga osvrta stigle su i vijesti o nekim nemilim događajima prije i nakon utakmice u Zenici. Radi se, naime, o javnom gaženju izraelske zastave, nekim političkim uzvicima i skadiranjima te zvižducima bh. reprezentativcu Ognjenu Vranješu. Ne mogu sada jednostavno prebrisati ono što sam u gornjem osvrtu rekao za navijače bh. nogometne repke, koji sebe sami zovu “Fanatikosi”, ali nakon ovih informacija mogu im, najblaže rečeno, dati žuti karton i javno osuditi gore spomenute izgrede. Istovremeno osuđujem i šutnju čelnih ljudi iz N/FS BiH i bh. političara na iste koji, naravno, nemaju nikakve veze sa sportom.
B.G.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s