SD BiH povodom Orićevog hapšenja

Posted: 10. Juna 2015. in Intervjui

sdbihHapšenje  Nasera Orića,u Švicarskoj po Interpolovoj potjernici raspisanoj na zahtjev Srbije predstavlja flargantno  kršenje Međunarodne povelje o ljudskim pravima gdje se  uprkos oslobađajućoj presudi Haškog tribunala  nastavlja besomućna hajka na  ljudski integritet i slobode onih koji su i sami bili žrtve najvećeg genocida počinjenog u Evropi poslije Drugog svijetskog rata.  Presuda Haškog tribunala se mora poštovati od strane domaćih sudova uz puno uvažavanje njene relevantnosti.

Raspisivanje Interpolove  potjernice za gospodinom Orićem je nastavak politike  pritisaka na državu BiH koje Republika  Srbija kontinuirano  koristi kako bi se izmislili argumenti u izjednačavanju zločina, odnosno opravdao dželat sa žrtvom.  Svojom praksom Srbija potvrđuje  da je bila agresor u zadnjem ratu jer se gospodin Orić optužuje za ratne zločine na području sela Zalazja kod Srebrenice koje je pod jurisdikcijom države BiH .  Poznato je da su u operacijama oko Srebrenice učestvovale i mehanizovane jedinice iz Čačka, Užica, Valjeva i drugih srbijanskih vojnih garnizona zašto Srbija nikada nije snosila odgovornost za počinjenu agresiju.

Državni organi zajedno sa Tužilaštvom BiH snose punu odgovornost za hapšenje jer su svojim nemarom propustile mogućnost storniranje  ove optužnice. Zahtjevamo od državnih organa da stanu u zaštitu svojih građana i da ne dozvole da budu glavna meta političkih potjernica iz Srbije

Pozivamo naše građane koji žive i rade u Švajcarskoj da javnim protestima izvrše pritisak na organe vlasti kako bi se gospodin Orić što prije oslobodio i nastavio planirano putovanje.  Stranka dijaspore BiH će uputiti protestno pismo Haškom tribunalu od kojih ćemo zahtjevati njihovu reakciju!

 Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s