U predvečerje dolaska pape Franje u Sarajevo: IZMEĐU ČASNIH-MISIONARSKIH NAMJERA KATOLIČKOG POGLAVARA I JEDNOG PROMAŠENOG KADROVSKOG RJEŠENJA

Posted: 5. Juna 2015. in Intervjui
    papa franjoU predvečerju smo historijskog dolaska poglavara Rimokatoličke crkve – pape Franje u glavni grad Bosne i Hercegovine. O značaju te posjete ne samo po katolike naše zemlje, regiona pa i šire, nego i za državu Bosnu i Hercegovinu i njenu itekako poljuljanu opstojnost, suvišno je trošiti riječi. Ne bih ponavljao ono što su mnogi već  rekli ili napisali, odnosno ne bih bespotrebno trošio vrijeme na to.
   Naravno da ova posjeta baš Sarajevu, a ne Mostaru ili Banja Luci, ima svoju specifičnu težinu ne samo u religijskom kontekstu, nego i državničkom, budući da je papa ne samo vjerski lider katolika u svijetu, već i šef male, ali veoma moćne države Vatikan. Historijska je i po tome što u našu zemlju prvi put dolazi jedan papa drugačiji od svojih prethodnika i to po tome što je nekonvencionalan, skroman, neposredan…zapravo ponaša se kao obični čovjek (jer on to, ipak, i jeste) i razumije tzv. običnog, “malog” čovjeka bolje od mnogih drugih iz svoje branše, pa i njegovog nivoa. Najavio je već taj visoki gost, a po ponašanju itekako običan i prisan svakom čovjeku, ma kojeg svjetonazora bio, da dolazi u glavni grad naše zemlje “kao brat i glasnik mira…”. Kako to fino i gordo zvuči!
   No, papa će doći i otići a Sarajevo i Bosna će ostati da žive sa svojom stvarnošću i realnošću. Ostat će zabilježena ova posjeta najvišeg katoličkog velikodostojnika kao historijska, s pravom, ali nisam siguran da će bh. i regionalni mediji, pogotovo ne svjetski, istovremeno zabilježiti jednu “sitnicu” vezano za ovu pastoralnu i državničku misiju pape Franje a to je da je na čelu Organizacionog odbora za njegov doček bio Dragan Čović, čovjek i političar koji je prije godinu dana u Busovači trijumfalno dočekao osuđenog ratnog zločinca iz Haga Darija Kordića.
covic na doceku kordica
A taj isti zločinac je, da podsjetim, odgovoran i za pokolj 104 bošnjačka civila u Ahmićima. Zna li papa za Ahmiće i zna li da je predsjednik Organizacionog odbora za njegov doček, dočekujući Kordića k'o Titu, najblaže rečeno “negirao Ahmiće”, kako je to lani primjetio uvaženi akademik, prof. dr. Slavo Kukić.
800px-Ahmici_massacre
   Misija u kojoj je papa i negiranje bilo kojeg zločina, u konkretnom slučaju spomenutog u Ahmićima, nikako se ne podudaraju. O tome je trebalo voditi računa kod formiranja Odbora, posebno kod izbora njegovog predsjednika i po mome skromnom ubjeđenju zatajile su obavještajne službe Vatikana, pa i sami vrh Katoličke crkve u BiH. Osim, ako i njima, eventualno, ne smeta predsjednik sa ovakvim backgroundom. Dragan Čović je potpuno promašen i kontraproduktivan izbor te velika mrlja na ovaj časni, historijski događaj.
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s