Nakon jučerašnjeg Milanovićevog grubog upozorenja BiH: AROGANCIJOM NA RAD PRAVOSUĐA I ČINJENICE

Posted: 4. Juna 2015. in Intervjui
milanovicJučer je hrvatski premijer Zoran Milanović nediplomatski, čak grubo poručio BiH da “Hrvatska nije zločinac u BiH…” te da “nećemo dopustiti političke optužnice…”
Radi se, naime, o predmetima u okviru potpisanog Sporazuma o suradnji pravosudnih organa Hrvatske i BiH vezano za ratne zločine počinjene u posljednjem ratu u BiH.
 
Ako je i od onakvog Milanovića, poznatog po aroganciji pri javnim nastupima, previše je. Da podsjetim, arogantan je bio prema Njemačkoj, odnosno EU vezano za slučaj “Lex Perković“, ali je potom ubrzo podvio rep prema Merkelovoj i ostalim bossovima Unije. Također, njegova arogancija prema aktuelnoj predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, s kojom komunicira uglavnom preko medija, jedinstven je slučaj u svijetu kada su u pitanju odnosi predsjednika i premijera jedne te iste države. Ovaj jučerašnji gaf prema susjednoj zemlji – Bosni i Hercegovini, domovini 1.100 Bošnjaka koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, jeste kap koja je prelila čašu. To su, istovremeno, i simptomi davljenika ili dio predizborne kampanje, budući da je do sada izgubio nekoliko uzastopnih izbora i veoma loše stoji uoči slijedećih, parlamentarnih, pa mu je arogancija, dio njegovog imidža, jedino sredstvo kada mu se podastru činjenice.
 
A činjenice jesu da ono o čemu Milanović govori nije stvar njega, kao političara, nego pravosudnih organa dviju država koji treba da rade svoj posao, neovisno i nepristrasno. Možda ga žulja ono o “udruženom zločinačkom poduhvatu…”. Evo šta je na tu temu obznanio sudac Haškog tribunala koji je Prliću i društvu prvostepeno presudio kaznu u ukupnom trajanju od 111 godina:
 
 Vijeće je utvrdilo da je postojao ”udruženi zločinački poduhvat” čiji cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelomično u granicama Hrvatske Banovine iz 1939. godine, a da bi došlo do ”ujedinjenja hrvatskog naroda”.”Mnogi zločini počinjeni od siječnja i travnja 1993. godine nisu bili nasumična djela pojedinaca, već udruženi pothvat kojemu je bio cilj trajno maknuti muslimansko stanovništvo iz BiH. A na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman – zaključio je sudac Antonetti, prenio je novinar AA.
Još bih dodao i jedno kazivanje moga, sada rahmetli tetića iz Splita. Naime, bio je pripadnik jedne Splitske brigade HV i branio Hrvatsku 1991. u Domovinskom ratu. Međutim, 1993. pokušali su ga ponovo mobilizirati radi ratovanja u Hercegovini, ali on je to odbio.
 
Toliko o tome, naročito Milanoviću na znanje.
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
komentara
  1. sisic jasmin kaže:

    Boji se posljedica a ne da se nema sta procesuirati.Ako zna geografiju a zna,onda nek skonta jel Splitska bojna iz Splita,a jest i jeli ratovala na Gornjem Vakufu,a jest i da dalje ne nabrajam ,bolje mu je da suti ako nema sta pametno zborit.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s