Zahtev za vraćanje nelegalno oduzetih ustavnih prava Vojvodine

Posted: 2. Juna 2015. in Intervjui

Vojvodjanski klub

  1. juni 2015.

ZAHTEV ZA VRAĆANJE NELEGALNO ODUZETIH USTAVNIH PRAVA VOJVODINE

Juče je, potpisivanjem ugovora o formiranju Javnog preduzeća EPS, prestala da postoji Elektrovojvodina d.o.o. Činjenica da je, za razliku od prethodnih slučajeva otimanja od Vojvodine, u ovom slučaju reagovala i Skupština Vojvodine donošenjem Zaključaka o štetnosti pripajanja, nije ni na koji način uticala na gašenje Elektrovojvodine.

Umesto žalopojki i vajkanja kako se “sve pokušalo, ali se ništa nije moglo uraditi”, Vojvođanski klub poziva građanke i građane Vojvodine, kao i sve političke stranke i nevladine organizacije koje u svojim programima imaju zalaganje za Vojvodinu, da udruže svoje snage i krenu u borbu za ostvarivanje jedinog zahteva koji danas ima smisla: da se Vojvodini, u skladu sa odlukom Mirovne konferencije u Londonu (1992. godine), vrate sva nelegalno oduzeta stečena Ustavna prava i da joj se obezbedi ravnopravan Ustavni položaj u decentralizovanoj Republici Srbiji!

Prošlo je vreme jalovih zalaganja za “malo bolju verziju” sramotnog Statuta Vojvodine, ili bilo kog drugog konkretnog prava Vojvodine i Vojvođana, jer ni Vlada, ni Skupština Vojvodine, niti bilo koja vojvođanska institucija više nemaju nikakve ingerencije, nikakva prava da odluče o bilo čemu što se u Vojvodini dešava. Vojvodina više ni finansijski, ni privredno, ni institucionalno ne pripada građanima i građankama Vojvodine! Na temelju nelegalno oduzetih ustavnih prava Vojvodine, korak po korak, oduzimani su nam NIS i ostali energetski resursi, plodna vojvođanska zemlja koja je budzašto prodavana i davana strancima, VANU i druge institucije kulture i obrazovanja,  šumska, vodna i druga bogatstva… dok ne dođe na red Novosadski univerzitet i samo ime Vojvodina. Suština i smisao postojanja Vojvodine se kontimuirano i sistemski urušavaju i obezličavaju. Danas je pitanje svih pitanja za građane Vojvodine: hoćemo li dozvoliti da Vojvodina bude samo pojam za nostalgično sećanje, ili ćemo se uzeti u pamet i svoju sudbinu uzeti u svoje ruke? Od nas to zavisi.

Kako su se sve šanse u koje su se Vojvođani uzdali od dvehiljadite na ovamo – izjalovile, zahvaljujući pre svega strankama koje su u tom periodu imale vlast u Republici Srbiji, danas ih prozivamo da urade ono što nisu uradile za proteklih 15 godina: da se stave u odbranu interesa Vojvodine, stvarno i bez ustupaka dnevnopartijskim interesima!

Ukoliko se to ne desi, Vojvodina će nastaviti da propada, ko god da sedi u njenoj obespravljenoj Skupštini. A stranke će nastaviti da se glođu oko sve mršavijeg vojvođanskog kolača, dok ne postane tako mizeran da se oko njega više niko neće ni otimati.

Zato pozivamo građanke i građane Vojvodine, kao i sve političke stranke i nevladine organizacije koje u svojim programima imaju zalaganje za Vojvodinu, da udruže svoje snage i krenu u vraćanje svih onih Ustavnih prava koja su nelegalno Vojvodini oduzeli i Milošević i Koštunica i Tadić i Vučić, uz pomoć stranaka koje sa kojima su vladali i građana koji su to dopustili.

Vojvodine će, prijatelji, biti samo onoliko koliko bude borbe za nju! Vojvođanski klub je, kao i uvek za više od dve decenije svog rada, spreman na mnogo borbe, zarad dostojanstvene i bogate Vojvodine! Ali, sami ne možemo.

Za Vojvođanski klub

dr Branislava Kostić, Predsednica

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s