Dvoličnost jedne sage

Posted: 2. Juna 2015. in Intervjui

Piše: Zvonimir Mahečić

zvonimir mahecicNakon pažljivog gledanja i slušanja snimke sastanka i razgovora u Vladi RH postaje jasno da nema nikakvog razloga za osmomjesečne ilegalne proteste već da su se svi konkretni problemi u provedbi mogli, i još uvijek mogu, riješiti uz malo dobre volje, a ne politikantskim rušenjem nevoljene vlade. Istovremeno je jasno i to da su sva pozivanja predstavnika vlasti da se, ako ima pogrešaka u operativnoj provedbi propisa koji se odnose na status branitelja, ne može govoriti o namjeri da se smanje braniteljska prava, uzaludna i neće imati nikakvog rezultata, što se vidi i iz kasnijih izjava predstavnika braniteljske skupine da se prosvjed u Savskoj nastavlja. Koliko god se izjašnjavali suprotno, jasno je da oni prvenstveno žele dobro trgovati svojim pravima i na temelju njih ostvarivati i širi društveni i politički utjecaj.

Promatrača sa strane mora osupnuti kako su predstavnici braniteljske skupine ne jednom bili izrazito neugodni prema predstavnicima Vlade od kojih pak očekuju pozitivan stav u rješavanju svojih zahtjeva. Može se jasno uočiti da je njihovo inzistiranje da Vlada primi i predstavnike drugih skupina koje smatraju da imaju konkretne probleme samo jeftin i providan pokušaj umanjivanja negativne javne percepcije kod ostalih građana. Predstavnici braniteljske skupine zaigrali su opasnu igru iza koje zapravo ne stoji ništa drugo nego osobne emocije, distorzirani i nerealni osobni utisci, te želja da se bude konačni arbitar u društvu. Više je nego očigledno potpuno neprihvaćanje prava i pravnog poretka u svakom onom slučaju koji im ne ide u prilog ili oni procijene, koristeći se svojim diskrecionim pravom, da nekome drugome daje nešto nezasluženo. A kako gledaju na ulogu zakona i pravnog poretka jasno se vidi i iz slabo prikrivenog stava da oni traže poštivanje propisa i zakona, ali kada se stvari ogole do kraja to poštivanje zapravo za njih znači da se zakoni ne mogu mijenjati ako oni samo pomisle da bi to moglo biti na njihovu štetu.

Izjave predstavnika braniteljske skupine da nisu došli tražiti materijalna prava, da su došli po dostojanstvo, najobičnija je demagogija. Dostojanstvo nije nešto što im bilo tko drugi mogao oduzeti i još manje dati. Dok s druge strane ne žele shvatiti koliko su sami svojim djelima zadnjih mjeseci naštetili ugledu svih branitelja. U tom kontekstu traženje predstavnika braniteljske skupine da se Vlada i njen Predsjednik javno založe za njih i zaštite ih od objeda da su militanti, barbari, teroristi i sl. u najmanju je ruku čudno ako se zna da su oni dignuli šator u Savskoj sa jednim jedinim ciljem, a to je rušenje ove vlasti i prijevremeno dovođenje na vlast HDZ-a. Inzistiranje pak na tome da hrvatski branitelj što god radio ne može biti tretiran kao militant, barbar i terorist zapravo potiho potura ideju na davanju poštede unaprijed predstavnicima jedne skupine u odnosu na njihova moguća djela, a uz to neugodno korespondira sa izjavom predsjednika HDZ-a da zakoni nisu važni ako se radi o braniteljima. I onda se u tom kontekstu na ulice izvlače plinske boce, što je čin koji bi u većini država na svijetu od strane bilo koje pobunjeničke skupne bio tretiran kao potencijalni teroristički akt ili barem kao opasna prijetnja sigurnosti građana. Predstavnici braniteljske skupine međutim mrtvo-hladno izjavljuju da se oni s tim činom ne slažu iako ne nude nikakvo objašnjenje tko je to onda učinio na prostoru koji oni smatraju svojim domom (sic)! Domom koji su doduše nelegalno prisvojili na javnoj površini, ali to je naravno za njih samo nevažna finesa. Sve ovo jasno pokazuje kakvu ćemo vlast i pravni poredak imati osvoji li rigidna desnica na idućim parlamentarnim izborima vlast. Upravo je zastrašujuć stav da su oni nakon Domovinskog rata prepustili državu političarima! Taj stav nije samo greška u izražavanju već jasno pokazuje kako oni vide način obnašanja vlasti u našem društvu, od kuda uopće vlast odlazi, koji su joj društveni, politološki i sociološki korijeni, i svoju ulogu u tome. Jer ako su oni to prepustili onda valjda imaju pravo i uzeti natrag!

No i više od toga, zamjerka da se predstavnici vlasti nisu htjeli pridružiti u molitvi jasno govori i kakav ćemo dominantan svjetonazor imati po svoj prilici nakon idućih parlamentarnih izbora. Sve to ukazuje da predstavnicima braniteljske skupine nije ni približno jasno i ne prihvaćaju Ustavne temelje postojanja hrvatske države, razdiobe vlasti i činjenicu da je ovo republika u kojoj su vlast i vjera, država i crkva, odvojeni. To se potpuno logično uklapa u njihovu sliku svijeta u kojoj su uvijek oni drugi strana koja radi podjele, nikada oni sami! To je isto tako i pokušaj nametanja takvih društvenih odnosa u kojima će biti nevažno koje i koliko propisa su oni prekršili jer se radi o jednoj samo-posvećenoj  skupini koja sve što radi ima pravo raditi, a ako i izlazi iz općeprihvaćenih društvenih pravnih i etičkih okvira, ima se smatrati da su oni branitelji i time automatski u pravu, ili barem pošteđeni od posljedica i odgovornosti za svoja djela. To se vidi i u načinu na koji oni tretiraju svoje i tuđe pravo na prosvjed. Oni koji prosvjeduju protiv njih su po njihovom neke čudne skupine ljudi, i te skupine nemaju pravo doći pred njihovu kuću (!) u Savskoj reći im što misle o njihovom nelegalnom prosvjedu. A od iste one vlasti u čije su se rušenje upregnuli, počevši već od slogana „oba će pasti“, oni traže zaštitu od tih nekih čudnih ljudi. Oni smatraju da imaju pravo iskazivati svoje stavove i svjetonazor, ali vlast koju ne podnose mora ih zaštiti od onih koji imaju drugačiji stavove i svjetonazor. Način na koji oni bagateliziraju i iskazuju nepoštivanje bilo čega što u opisu ima pojam civilni ili građanski zapravo jasno govori o tome kakva nas budućnost čeka ako takva viđenja prevladaju u našem društvu. U to se logično uklapa činjenica da su oni zapravo najkonkretniji u svojim zahtjevima ne kada traže neka svoja prava, nego onda kada se zalažu za to da se drugima oduzmu mogućnosti za ostvarenje nekih prava ili makar samo i za raspravu o tome. Pri tome je njima potpuno nevažno da se u nekim slučajevima radi o stvarima koje su riješene tako kako jesu riješene na zahtjev međunarodne zajednice i upravo u mandatima u kojima je Vladu vodio HDZ.

S druge pak strane čudi izražena nelagoda predstavnika Vlade koji su prije sastanka na svaki način pokušavali ostvariti kontakt i komunikaciju sa predstavnicima druge strane koja ih kontinuirano vrijeđa i prijeti im svrgavanjem skoro osam mjeseci. Time su oni možda pokušali pokazati dobru volju prema ovoj skupini i razbiti led, ali su ujedno pokazali i slabost koju ne zaslužuju svi oni građani Republike Hrvatske koji financiraju rad državnih tijela i ne slažu se kako sa zahtjevima braniteljske skupine, tako još manje sa načinom na koji se ti zahtjevi pokušavaju nametnuti cijelom društvu.

Predsjednik Vlade nije odolio pa je u nekoliko navrata krenuo i on u demagoške priče koje i nisu imale baš previše veze sa temom sastanka. S obzirom da se čini prilično uvjerljivim da je prvu rundu rasprave dobila Vlada jasno se potvrđuje da uz kolovođe braniteljske skupine i vodstvo HDZ treći vrh trokuta koji se nastoji okoristiti ovom uzavrelom društvenom situacijom čini i vrh SDP-a. Vlada Republike Hrvatske, posebice resorno ministarstvo, u proteklih osam mjeseci propustili su učinit sve što je bilo potrebno i obavljati svoje temeljne zadaće, od kojih je ona najvažnija zaštita pravnog poretka, te svojom pasivnošću omogućuju sukobe i tenzije u društvu i među građanima isključivo iz mješavine svojih stranačkih političkih interesa i određene doze straha.

Pristojno odgojenom objektivnom promatraču sa strane nije za zanemariti da su s jedne strane predstavnici braniteljskog prosvjeda imali svo vrijeme potrebno da iznesu svoje stavove, ali da su predstavnike vlasti, naročito ministra Matića, prekidali kad i kako im je palo na pamet. S druge strane, došli su na sastanak u svečanim odorama što se može jedino protumačiti kao oblik pritiska na legalno izabrane predstavnike vlasti i pokazivanje mišića. Time su poslali poruku koja nije dobra i ne ide im u prilog, a uz to su po tko zna koji put pokazali da ne poštuju niti jednu odredbu važećeg pravnog poretka koja im ne ide u prilog. Nošenje odora je propisano zakonskim i podzakonskim odredbama u pogledu toga tko, kada i pod kojim uvjetima ima pravo nositi odore. Kada se radi o nošenju odora od strane osoba koje više nisu u djelatnom statusu to je moguće samo u slučajevima sudjelovanja na točno određenim svečanostima, proslavama, počastima, a današnji sastanak u Vladi Republike Hrvatske niti je na popisu takvih aktivnosti određenih važećim propisima, niti ispunjava bilo kakve uvjete ili kriterije da bi ga se takvim moglo smatrati.

Tako se samo potvrđuje još jednom da djelovanje braniteljske skupine i njenih kolovođa izlazi izvan okvira zakona Republike Hrvatske, te izvan legitimnih okvira izražavanja različitih stavova i obrane svojih interesa. Događanja kojima smo svjedoci zadnjih skoro osam mjeseci jasno potvrđuju da je na djelu potiho izazivanje izvanrednog stanja, koje je zadnjih dana eskaliralo – zanimljivo upravo u trenutku kada proces protiv jednog od kolovođa pobune zbog financijskih malverzacija dobiva nove impulse – u kojem se na zna koja iskra može biti ona presudna koja će izazvati i fizičke sukobe sa nemjerljivim društvenim posljedicama.

Svatko kome je na srcu kvaliteta života svih građana i njihova dobrobit morao bi znati da situacija u Hrvatskoj zahtijeva da se svi društveni resursi i sposobnosti usmjere na poboljšanje gospodarske situacije, razvoj, borbu protiv neimaštine i siromaštva, te rješavanje problema velikog broja nezaposlenih. Ovakva borba za parcijalne interese jedne skupine ljudi traženjem dodatnih prava koja mogu biti ostvarena isključivo na štetu drugih građana nije i ne može biti ni na koji način opravdana, pogotovo kad se traži na ovakav način.

Izvor: http://www.barometar.vecernji.hr od 2. 6. 2015.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s