Dan bijelih traka

Posted: 31. Maja 2015. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine  će zajedno sa B-H dijasporom širom svijeta i preiživjelim logorašima iz Omarske, Keraterma, Trnopolja i drugih logora obilježiti ” Dan bijelih traka”prigodnim okupljanjima i odavanjem počasti svim nedužno nastradalim civilima Prijedora i okoline.

Bijele trake  su simbol jednog vremenu   kada su fašizam i srpski nacionalizam  početkom 90 -ih ponovo vaskrsnuli Potkozarjem kao uvod u genocid koji se nedugo poslije toga i desio u ovom B-H gradiću poznatom prije rata po toleranciji, suživotu i uvažavanju dugog i drugačijeg. Bijele trake nisu  samo svjedočanstvo o poniženju , torturi i smrti već i o ravnodošnosti komšija i nekadašnjih prijatelja koji su to nijemo gledali i odobravali.  Najveća masovna grobnica u Tomašici je svjedočanstvo višegodinje šutnje i ponavljanja zločina na civilnoj žrtvi rata, zbog koje bi se svaki normalan čovjek trebao da stidi.

Današnje vrijeme ostat će upamćeno  i po ravnodušnosti i šutnji  prvog čovjeka Prijedora gradonačelnika Marka Pavića. Nonšaliranjem inicijative roditelja i građana Prijedora za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece Pavić  nastavlja proces  negiranja istine  ostavljajuči u nasljeđe  građanima Prijedora  da žive u gradu sa  epitetom anatemiziranog   grada  ubica.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s