Slijedom hapšenja Sejfudina Tokića u Banja Luci: ZA POBORNIKE OVAKVE BOSNE I NJENE NEPRIJATELJE INCIDENT I PROVOKACIJA, ZA PATRIOTE JEDINI ISPRAVAN PUT

Posted: 27. Maja 2015. in Intervjui
  sejfo s ljiljanima u banja luci
Bio sam na putu na dan kada je u Banja Luci uhapšen Sejfudin Tokić, kao i nekoliko dana nakon toga, pa sam bio spriječen da napišem osvrt na tu temu. No, za istu (temu), nije kasno ni danas, pet dana poslije, jer je aktuelna koliko i agonija naše zemlje i bit će dok Bosne u stanju agonije bude bilo. A svaki konstruktivan pokušaj razbijanja te agonije vrijedan je pažnje i aktuelan je u svakom trenutku.
 
O satanizaciji Tokića
 
Neki iz sarajevskog medijskog i političkog establišmenta su isti dan potrčali da gest predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda omalovaže, ospore…spočitavajući mu njegovu političku prošlost te tražeći od njega da “ne talasa”. Što se tiče svačije prošlosti, pa i Tokićeve, ona je iza njega i iza nas i svako, pa i on, Sejfudin Tokić, ima pravo na neko drugo i drugačije DANAS i SUTRA. Je li usamljen? Jeste, uglavnom. Je li don Kihot? Itekako jeste. Svi oni koji mu spočitavaju ovakav način djelovanja, odnosno javno pojavljivanje sa zastavom Republike Bosne i Hercegovine pod kojom je primljena u članstvo UN (dakle prije nametnutog rata u R BiH), su ili kolaboracionisti sa onima koji razvaljuju BiH od 90-tih na ovamo, ili su konformisti, ili su kukavice koje se boje reći pravu istinu, ma koliko i koga ona boljela. Uostalom, svi oni koji šute ili ga kritiziraju iz Sarajeva, Bratunca itd.., neka ponude drugo rješenje za prestanak ne bh. krize, nego bh. agonije ili, još bolje rečeno, realizacije nikad ad-aktiranog projekta uništenja BiH kao jedinstvene države. Ne mogu ga ni ponuditi jer ga jednostavno – nema! Ovaj Dejtonski ustav je, evidentno, karcinom po BiH, a palamuditi da treba neki novi – građanski Ustav je jednostavno šuplja priča za koju i njeni predlagači znaju da od nje nema ništa jer za njenu realizaciju treba koncenzus svih konstitutivnih naroda koji je moguć isto onoliko koliko da Vrbas potekne iz Banja Luke prema Jajcu, a ne prema znamenitim Laktašima, prema kojima oduvijek teče. 
 
Dodikovi Srbi o Tokićevom obilježavanju godišnjice prijema R BiH u UN – notorna zamjena teza
 
Tokića su uhapsili Dodikovi i Cvijanovićkini policajci jer je optužen za “krivično djelo izazivanja međunacionalne, međuvjerske i rasne mržnje…” a taj hrabri čovjek, koji već godinu dana živi u Banja Luci, je sa zastavom pod kojom je naša zemlja primljena u UN, obilježio 23. godišnjicu tog članstva. S druge strane, Ravnogorci paradiraju Podrinjem i Prijedorom kad god im se ćefne, kada sa kamama i u šubarama s kokardama prijete povratnicima u tim dijelovima manjeg entiteta i – nikom ništa. Dakle, optužnica protiv Tokića je notorna zamjena teza od strane Tužilaštva Rs-a. Ovdje je, zapravo, nešto drugo u pitanju: Dodik i društvo vrlo dobro prepoznaju značenje zastave R BiH pod kojom su svi narodi i građani R BiH ravnopravni na svakom pedlju zemlje, a pod dejtonskom, koju priznaju samo kad moraju, Bošnjaci i Hrvati nisu ravnopravni u Rs-u, a Srbi nisu ravnopravni u F BiH, a tzv. ostali nisu ravnopravni nigdje. I, k tome, u R BiH ne bi bilo ni Dodika, ni Izetbegovića, ni Čovića…zapravo, bilo bi ih, ali ne na ovim funkcijama, nego negdje drugdje….
 
Tokić prepoznaje projekat rušenja BiH
 
Sejfudin Tokić je javni djelatnik koji prepoznaje i javno upozorava na postojanje plana i s desna i s lijeva o konačnom dokusurivanju države BiH. Uostalom, i ptice na grani znaju da je F BiH pod kontrolom Čovića, a Rs, ta Sjeverna Koreja na Balkanu i Evropi, javno prijeti da će se otcijepiti od BiH. I, k tome, dok SIPA-u, Tužilaštvo BiH  i Ministarstvo sigurnosti kontroliraju Srbi, bajni bošnjački politički prvaci lansiraju toliko puta isprane i isprazne fraze da “međunarodna zajednica neće dozvoliti disoluciju BiH…, da je “pred nama mukotrpan proces pomirenja …”(Izetbegović), ne spominjući bitan uvjet za to – PRAVDU. Sve to Sejfudin Tokić vidi, čuje i javno upozorava šta bi se moglo desiti s ovakvom ustavnom konstrukcijom BiH i s ovakvim bošnjačkim političkim prvacima. Zato on smeta i Dodiku, i njegovom antipodu Čovicu te SDA.
 
Neprimjerene reakcije nekih bošnjačkih predstavnika
 
   Tokićev gest je naišao na buru reakcija. Dodikovu neću ni komentirati jer bi bilo degutantno. Ali, ono što više boli i zabrinjava jesu reakcije nekih Bošnjaka – javnih djelatnika. Naprimjer, Ramiz Salkić je zamjerio Tokiću na onakvom (sa legitimnom zastavom R BiH) obilježavanju 23. godišnjice prijema R BiH u UN. Uostalom, Salkić je potpredsjednik Rs-a pa takva reakcija nije nimalo čudna. Također boli i reakcija muftije banjalučkog koji je, doduše malo uvijeno i diplomatski, osporio Tokićev gest rekavši, između ostalog, da “mi imamo važnijeg posla…”  To u prijevodu znači da ne treba talasati, treba se miriti sa ovakvim stanjem, odnosno pristajati na robovsku poziciju Bošnjaka u manjem entitetu.
 
Mrka kapa – Izetbegović pobijedio
 
   Da će stanje bh. agonije potrajati, ukazuje i činjenica da je na jučerašnjem Kongresu SDA pobijedio Izetbegović, a ne Mehmedović. To znači da će najjača bošnjačka stranka, kakvu sebe vole predstavljati, i dalje ostati na putu kolaboracionizma sa osvjedočenim rušiteljima Bosne te na utabanim rodbinsko-jaranskim temeljima. S takvom strankom nema hajra! Još da dodam da Izetbegovićeva pobjeda, ma koliko štetna po Bošnjake i BiH, za analitičare koji realno prate stanje stvari nije i iznenađujuća, za razliku od nekih koji su najavili kako Babin sin “nema nikakvih šansi”. E, pa, takvi su doslovno promašili prazan gol sa pola metra!
 
Tokićevim putem, nema druge
 
Na kraju, Sejfudin Tokić je ličnim primjerom pokazao kojim putem treba ići. Ne samo scenom pokazivanja zastave, nego čovjek, kako rekoh, živi već godinu dana u toj Banja Luci i dijeli sudbinu tamošnjeg bošnjačkog naroda za kojeg ne haju ne samo banjalučki i eresovski vlastodršci, nego ni oni u Sarajevu, pa čak ni oni što obnašaju razne funkcije u manjem entitetu ili pak u nekim državnim agencijama stacioniranim u Banja Luci, a žive u Federaciji. A borba za Bosnu se treba i može nastaviti legalnim, legitimnim i pravnim sredstvima na način kako to preporučuje predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić. Samo, za tako nešto, treba više praktičnih igrača. U institucijama sistema i izvan njih, pa i u medijima.
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
komentara
  1. Mehmed kaže:

    Bitno je , da je počelo. Nagodinu bit će više zastava a sledečih godina još više. Još kada BiH se bošnjački političari pridružili.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s