Stranka za BiH: SAOPŠTENJE

Posted: 25. Maja 2015. in Intervjui

s bih - logo

Datum, 25.05.2015.

Reakcija Gradskog savjeta Stranke za BiH Mostar povodom ukupnog stanja u Hercegovini: 

Posljednja dešavanja sa maturantima u Mostaru koji su pokazali nevidjen izliv nacionalizma prema drugom i drugačijem, samo su povod za reakciju Stranke za Bosnu i Hercegovinu na ukupno stanje u cijeloj Hercegovini, ne samo u njenom najvećem gradu.

Slatkorječivost o suživotu u Bosni i Hercegovini i brizi za standard njenih gradjana prvog čovjeka HDZ samo je lažna maska za stanje u zapadnom dijelu Hercegovine gdje Dragan Čović ima sve pod apsolutnom kontrolom. Da bi njegovi medijski nastupi imali minimum kredibiliteta, gospodin Čović bi mogao napraviti nekoliko jednostavnih poteza kojim bi pokazao da stoji iza onoga o čemu priča. U svim općinama zapadne Hercegovine gdje HDZ ima opštu kontrolu, rijetko gdje će se vidjeti zastava Bosne i Hercegovine. Broj zaposlenih Bošnjaka i Srba se može prebrojati na prste jedne ruke. O minimalnoj zastupljenosti pomenuta dva naroda na rukovodećim pozicijama u institucijama, policiji i javnim preduzećima zapadno od Neretve ne može se uopšte govoriti. U isto vrijeme HDZ vrši pritisak da postavlja svoje ljude u sve moguće institucije na svim nivoima države. Traži se paritet tamo gdje nema HDZ kontrolu, a tamo gdje ima čist je jednonacionalno stanje. Nije ni čudno što se može vidjeti tolika mržnja prema Bosni i Hercegovini od strane mladih ljudi iz zapadne Hercegovine, kad vlada čisti aparthejd gdje se djeca školuju po različitim programima i u jednonacionalnim školama.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva tzv. probosanskohercegovačke partije na vlasti da pokrenu procese koji će mijenjati ovu sliku i trenutno stanje. Demokratska Fronta je pokrenula zanimljivu inicijativu da se postavljaju sposobni kadrovi u preduzeća koja oni kontrolišu, bez obzira na stranačku, nacionalnu i bilo kakvu drugu pripadnost. Bili su kategorični u svom stavu da će se gledati samo na kvalitet. Tu je došlo do sukoba oko postavljanja upravnih odbora i direktora u kompanijama za koje je HDZ smatrao da su, ne znamo po kojem receptu, isključivo njihove, poput Elektroprivrede u Mostaru ili HT Eroneta. Vladu Federacije BiH je blokirao HDZ nakon takvih, kako su rekli, isključivih stavova, a život u većem bh. entitetu je apsolutno paralizovan. SDA, kako smo doznali iz medija podržava više HDZ nego DF stavove.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Gradsko vijece Mostar, predlaže riješenje kako bi i gradjani Mostara i Hercegovine, dobili prostora da iskažu svoje sposobnosti. Predlažemo imenovanje nacionalno mješovitih upravnih odbora i  imenovanje direktora u svim federalnim firmama u BiH i to prema popisu iz 1991. godine. Time će i gradjani Hercegovine i Mostara, prije svega dobiti priliku da iskažu svoje sposobnosti. U suprotonom prema dosadašnjem principu u Sarajevu se postavljaju Bošnjaci, a u Mostaru Hrvati. Iako ne želimo vjerovati u takve namjere, ali po ovome su gradjani Mostara koji žive istočno od Neretve, ignorisani od strane HDZ-a, a zaboravljeni od strane Sarajeva.

Molimo medije da pokrenu ove osjetljive ali životno značajne teme i istraže gore navedeno. Bojimo se da i oni koji se u medijima zaklinju da se bore za ravnopravnost naroda, borbu protiv fašizma i jednaku zastupljenost, svojim nemarom samo doprinose tom stanju ne ulazeći u suštinu. Relaksacija odnosa medju narodima u BiH neće se desiti prihvatanjem aktuelnog stanja, nego hrabrom i odlučnom borbom suprostavljanju aparthejdu i segregaciji na prostoru cijele Države Bosne i Hercegovine.

Gradski savjet Stranke za BiH Mostar

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s