Povodom saopćenja Agencije za statistiku

Posted: 25. Maja 2015. in Intervjui

sdbih

Saopćenjem  Agencije za statistiku BiH  da bi  početak objave konačnih rezultata popisa stanovništva u BiH mogao bi biti prolongiran je tragikomičan i ima svoju političku pozadinu   u cilju  promjene etničke slike Bosne i Hercegovine.

Saopćenje je neosporan  dokaz  da se popis stanovništva pretvorio u process manipulisanja istraživačkim projektom i  rezultatima ispitivačke grupe.  Ovakav rezultat je logičan slijed procesa izmjena  Zakona o popisu stanovništva, donešenih odlukom Paralamentarne skupštine u februaru 2012 godine ,  gdje entitetima je aminovana mogućnost manipulacije uzorkom. I prije nego što je popis sproveden, upozoravali smo da Zakon o popisu stanovništva, eliminiranjem člana 48  promovira entitetsko glasanje  i  odslikava regionalne umjesto državnih interesa.  Zakon je bio izraz megalomanskih interesa vodećih političkih stranaka  kako bi se  protjerana bosansko-hercegovačka populacija iz RS-a označila kao “nerezidentna” i  isključila iz ukupnog broja stanovnika ćime bi se potvrdili rezultati etničkog čišćenja i genocida u Bosni i Hercegovini.

Čak i takva jednom ustanovljena pravila za izvođenje rezidenta i pravila za uključivanje/isključivanje određenog broja popisnica u procesu obrade podataka prije sprovođenja popisa se žele ponovo izmjeniti kako bi se se smanjio ukupan broj prognane populacije koja se odazvala popisu.  Zato je i opravdanje po kojem “prijedlog programa nije usvojen jer tri statističke institucije nisu postigle saglasnost o setu pravila za određivanje statusa rezidenta (stalnog stanovništva) koji će se koristiti tokom obrade podataka popisa” totalno kontradiktoran i neprofesionalan .  Prebacivanjem  vrućeg krompira u ruke Vijeću ministara BiH i Međunarodnoj monitoring misiji se  nastavlja beskorpulozna igre bez granica manipulisanja sa prognanom populacijom.

Sasvim je jasno da iza ovakvih mešetarskih igara danas  stoje predsjednica Vlada RS-a  Željka Cvijanović kao i predsjednik manjeg B-H entiteta Milorad Dodik sa ciljem  da se jednom zauvjek iz etničke slike entiteta koga predstavljaju izbrišu građani nesrpske nacionalnosti, kao da tamo i nikad nisu živjeli. Vlast RS-a je poslednjim mjerama pod plaštom borbe protiv terorizma,  nezakonitim privođenjima i pritiscima na povratnike jasno otkrila svoju političku strategiju diskriminisanja ove populacije sa ciljem očuvanja rezultata etničkog čišćenja iz zadnjeg rata.

Pretpostavka reintegracije Bosne i Hercegovine , ali i njeneg opstanka je absolutno i neupitno  pravo protjerane populacije  na održiv povratak na svoja predratna ognjišta, zagarantovanim Konvencijom o ljudskim pravima i Aneksom 7 Dajtonskog sporazuma.  To je realnost od koje povratnička populacija nikad neće odustati , niti je ko može spriječiti pri čemu cjelokupna B-H javnost  treba da stane u njihovu zaštitu i snažnije podrži njihov povratak.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s