KV SBiH TK: SAOPĆENJE POVODOM 25.MAJA

Posted: 25. Maja 2015. in Intervjui

 

Tuzla: 24.05.2015. godine

Saopćenje povodom obilježavanja 20. godišnjice stradanja civila na tuzlanskoj Kapiji

    Sasvim je sigurno da će 25. maj 1995. godine za Tuzlu i njene stanovnike ostati vječno upisan kao dan velike tragedije. Ono što nisu uspjeli 15. maja 1992. godine, sljedbenici velikosrpske politike počinili su 25. maja 1995. godine. Ubijena je 71 osoba, a njih blizu 200 je ranjeno. Bio je to, zaista, bolan trenutak istine za slobodarsku Tuzlu. Ponovo smo se uvjerili da agresor neće prezati od svih sredstava da bi postigao svoje ciljeve.

    Pripadnici tzv. vojske Republike Srpske toga dana sa Ozrena ispalili su projektile koji su napravili tragediju koju Tuzla i cijela Bosna i Hercegovina ne smiju nikad zaboraviti. U agresiji na Bosnu i Hercegovinu najviše su stradali civili. Više od 100 hiljada ljudi koji nisu bili pripadnici vojnih formacija izgubili su svoje živote. Mnogi bosanskohercegovački patrioti ni dan danas ne mogu da vjeruju šta su to napravile paravojne formacije nastale od bivše zajedničke JNA. Vojni eksperti kažu da je to bila četvrta vojna sila po svojoj opremljenosti i ljudstvu u Evropi. Opomene su Bosancima i Hercegovcima upućivane tokom 1990-te i 1991-e godine.

    Poznati tuzlanski novinar i publicista, Rifat Hasković, objavio je u novinama „Oslobođenje“, 25.oktobra 1991. godine, tekst pod naslovom „General obećao glad, genocid i „krv do koljena“. Ovdje se radi o generalu Savi Jankoviću, jednom od vodećih oficira sarajevske armijske oblasti u sastavu bivše JNA.

    Tuzla i Tuzlanski kanton, odat će na skroman način, dostojnu poštu svim ljudima stradalim na Kapiji, i svim civilima koji su bili žrtve agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. Ovaj dan treba obilježiti ne samo na Kapiji u Tuzli, već naprotiv, i u drugim općinama Tuzlanskog kantona.U svim školama i na Univerzitetu u Tuzli potrebno je održati čas historije kako bi pripadnici mladih generacija znali tačnu istinu o 25. maju na tuzlanskoj Kapiji.

    Nebrojano puta, uvjerili smo se kako sude sudije u Srbiji, sudije Haškog tribunala. Poznato je kako su srbijanski vojni eksperti u Mačvi napravili improvizaciju tuzlanske Kapije. Predstavnici i sljedbenici politike agresije na BiH i danas ne miruju. Stalno provociraju različitim incidentima. Postavlja se pitanje: „Dokle tako?“

    Ovog 25. maja, Tuzla i Tuzlanski kanton trebaju odati dužno poštovanje ljudima koji su stradali na Kapiji, kao i svim drugim žrtvama agresije na BiH. Kapija mora ostati vječna opomena, sjećanje koje ne smije biti prekinuto. Ne smijemo dozvoliti da se ovakvi tragični događaji iz prošlosti Bosne i Hercegovine zaboravljaju.

                                                                                                     Press služba KV S BiH  TK-a

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s