Slobodanka Beba Kapičić, dipl. dramski umjetnik- glumica i kolumnista iz Beograda: ISTORIJA JE UTVRDILA DA JE DRAŽA MIHAILOVIĆ DOKAZANI RATNI ZLOČINAC O ČEMU POSTOJE RELEVANTNI PODACI !

Posted: 20. Maja 2015. in Intervjui
ravnogorci
Kakve će posljedice proizvesti ova sudska tačka na “i”, kada se radi o Draži, na region, odnosno bivše ex-yu republike i odnose Srbije s njima?

KAPIČIĆ: Već je proizvela i u Srbiji, o regionu da ne pričamo, sve te reakcije nisu vidljive u dnevnoj štampi ili TV, ali danas u eri interneta ne može se ništa sakriti! Ratovi devedesetih, strašni zločini, genocid u Srebrenici, sve te duboke rane ponovo su otvorene ovim činom. Družine koja se danas raduju u Srbiji, falsifikatori dalje i skorašnje istorije, sami su se razotkrili dokazavši da su nepopravljivi, da nemaju savesti, da su bili i biće baštinici lika i nedela Draže Mihailovića i njegovih instrukcija datih 20.12.1941.g. njegovoj “slavnoj” vojsci o čemu Đeneral Čiča u tački 5. kaže: “Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke, čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa”!

 Konkretnije, da li će presuda Višeg suda u Beogradu od 14. maja ove godine biti vjetar u jedra pripadnicima Ravnogorskog pokreta u Bosni, naprimjer, koji vrlo često, posebno u istočnom dijelu naše zemlje, paradiraju sa svim svojim obilježjima uz uobičajenu retoriku, prizivajući reprizu 1992., 1993…?

 KAPIČIĆ: Rado bi oni opet pevali refren i opet će i opet će… ali nemaju zloupotrebljenu ratnu mašineriju JNA-e iz devedesetih, materijalno su devastirani od svih tih njihovih patriota, zbog toga EU, Amerika i Rusija, svi koji baštine antifašizam su ti koji bi se morali oglasiti povodom sramnog revizionizma i falsifikovanja istorije od inspiratora klanice devedesetih na prostoru Balkana!

 Srbija nikako da se suoči sa vlastitom prošlošću, posebno onom iz 90-tih prošloga stoljeća. Ali, 14. maja ove godine se službeno suočila sa prošlošću od prije 70-ak godina na, rekao bih, najgori mogući način, kako po nju samu tako i po okruženje. Da li će presuda o Draži, ovakva kakva jest, otežati toj zemlji i njenom društvu konačno suočavanje s prošlošću iz 90-tih?

 KAPIČIĆ: To suočavanje sa prošlošću bilo bi kada bi se prikazala i osudilia sva zverstva koja su četnici činili i pre 70.g i ova iz 90-tih, kada bi rekli da se genocid nad muslimanima iz Drugog svetskog rata ponovio u Srebrenici. Poenta je u tome što oni ne žele da se suoče, jer kada bi se suočili ne bi bilo rehabilitacije kvislinga i zločinaca iz Drugog svetskog rata, ne bi bilo povratka imovine Karađorđevićima i potomcima saradnika okupatora. Rehabilitacijom Draže oni rehabilituju i Mladića i Karadžića, tako su rehabilitovali i svu tu politikantsku scenu, čast retkim izuzecima iz devedesetih, SPC, SANU, Francusku 7 , koje su zdušno učestvovale u raspirivanju mržnje i ratovima u Jugoslaviji po Memorandumskom projektu koji je sledio krvave stope Draže Mihailovića i njegovih četnika na putu ka Velikoj Srbiji!

 Na samom kraju, očekujete li sada zbijanje redova svih antifašističkih snaga ne samo u Srbiji, nego i u regionu, kao jedini adekvatan odgovor na presudu koja je bila tema našeg razgovora?

 KAPIČIĆ: Naravno da očekujem, u Srbiji su se mnogi oglasili i osudili anticivilizacijski povratak u mračno doba kokarde i kame pod firmom pravnih propusta, u regionu imate takođe veliki broj antifašista koji se protive povampirenju poraženih snaga iz Drugog svetskog rata, to nas može i mora ponovo ujediniti da bi sprečili krvoproliće u budućnosti. Ovo poslednje kao što se sada jasno vidi od Vardara pa do Triglava poslužilo je i donelo dobro samo politikantima i ratnim profiterima koji su opljačkali sve narode i narodnosti bivše Jugoslaije.

 Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

 KAPIČIĆ: Hvala i Vama.

 RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (682) 
vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s