Sašo Ordanoski, politički analitičar iz Skopja: MAKEDONSKO DRUŠTVO JE PREŽIVELO I VEĆA I MNOGO OZBILJNIJA ISKUŠENJA, PA ĆE TAKO PREŽIVETI I OVU POLITIČKU KRIZU

Posted: 18. Maja 2015. in Intervjui
s_ordanoski-220-1314000338Dakle, iako srećom niti jedan civil nije poginuo u ovoj bezbednosnoj operaciji, a grupa bandita je na kraju razbijena, cela operacija lici na pravi fijasko u fazi praćenja, planiranja i izvođenja bezbednosne konfrontacije. Ko stoji iza kriminalaca? Onaj ko je imao dovoljno para da ih plati, dovoljno kanala da ih kontaktira i dovoljno moći da spreči drugačiji, pravovremeniji i efikasniji razvoj ove kumanovske drame….. Osim što je bila antimakedonska, ova akcija je u velikoj meri i antialbanska u svojoj političkoj suštini, jer ona delegitimira albanske napore za stabiliziranje Zapadnog Balkana i za građenje partnerskih odnosa sa Zapadom….. Zbog geo-strateškog položaja Makedonije u samom centru Zapadnog Balkana, kao i zbog 25-godišnjeg nezatvorenog pitanja makedonskih evro-atlantskih integracija, zbog grčkog veta na makedonsko ime, povremeno, Makedonija je plodno tlo za testiranje regionalne stabilnosti i odnosa regionalnih i kontinentalnih sila….. Albanske partije, kao i sami albanski građani, su imali vrlo uzdržane i konstruktivne reakcije, bez niti jednog incidenta na terenu i sa jasnim porukama kriminalnoj grupi da nisu zainteresirani da ih podrže ili da im se priključe na terenu…..U narednih nekoliko nedelja očekujem demisioniranje vlade g. Gruevskog i formiranje privremene tehničke ili ekspertske vlade čiji će zadatak biti da u roku od 12-18 meseci pripremi izvođenje fer i demokratskih izbora, kako bi smo došli do političke vlade sa jasnom evro-atlantskom orijentacijom i uverljivim demokratskim kapacitetom…..
Gospodine Ordanoski! Razgovaramo dan nakon što je ministrica unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska saopćila da je u cjelodnevnoj subotnjoj akciji razbijanja terorističke grupe u kumanovskom Divljem naselju poginulo 5 policajaca a više od 30 ranjeno. Na konačne službene informacije o ukupnom broju poginulih i ranjenih na obje strane te civila, trebamo još pričekati. Da li Vi raspolažete informacijama ko su pripadnici te terorističke grupe i ko, eventualno, stoji iza njih?

ORDANOSKI: Nakon desetak dana od kumanovskih događaja, na neka od pitanja imamo jasnije odgovore, a neke su dileme još nejasnije. Na primer, jasno je da je grupa koja je upala u Kumanovo bila praćena mesecima od strane makedonskih tajnih službi i da je njena „udarna“ sila bila sastavljena od, uglavnom, iskusnih kosovskih vojnih veterana koji su prošli razna bojišta balkanskih i drugih ratova. S druge strane, nejasno je kako je dozvoljeno da se grupa od 40-tak plaćenika komotno “ulogori”, sa vrlo ozbiljnim naoružanjem, u gusto naselje Kumanova, a da na to nije ranije reagovano. Nejasno je kako je makedonska policija napravila akciju u kojoj je izgubila 8 svojih specijalaca, a 37 je ranjeno, ako je već imala inicijativu i faktor iznenađenja na terenu. Nejasno je kako je MUP Makedonije oficijelno tvrdio da je pobijeno 14 “terorista”, da bi se nakon celih šest dana od događaja ta cifra korigirala na 10, a da im je i jedan od uhapšenih “terorista” trkom pobegao i navodno prešao na kosovsku stranu granice (?!) prilikom uvida na terenu gde je pokazivao lokaciju skrivenog oružja korišćenog za napad… Dakle, iako srećom niti jedan civil nije poginuo u ovoj bezbednosnoj operaciji, a grupa bandita je na kraju razbijena, cela operacija lici na pravi fijasko u fazi praćenja, planiranja i izvođenja bezbednosne konfrontacije. Ko stoji iza kriminalaca? Onaj ko je imao dovoljno para da ih plati, dovoljno kanala da ih kontaktira i dovoljno moći da spreči drugačiji, pravovremeniji i efikasniji razvoj ove kumanovske drame.

KUmanovo_sukobi_03

Da li se ovi događaji u Kumanovu od 9. maja mogu dovesti u bilo kakvu vezu sa antivladinim protestima u Makedoniji koji traju već nekoliko dana?

ORDANOSKI: Mogu, posredno, jer pritisak na makedonsku vlast je iz dana u dan sve veći, a Makedonska vlada je u velikoj propagandnoj defanzivi. Moguće je da se nekome videlo zgodno da pokuša da promeni temu: da se od svakodnevnih afera za kriminal, korupciju, nameštanje izbora i falsifikovanje izbornih rezultata, reketiranja, raznoraznih pritisaka, gušenja sloboda i političkih zatvorenika, predje na temu međuetničkih sukoba i konfrontacija, dobro poznate balkanske refrene za skrivanje kriminala svih vrsta.

Da li je upad i djelovanje ove terorističke grupe u interesu Albanije ili Kosova, naprimjer? Ako nije, u čijem je, onda?

ORDANOSKI: Osim što je bila antimakedonska, ova akcija je u velikoj meri i antialbanska u svojoj političkoj suštini, jer ona delegitimira albanske napore za stabiliziranje Zapadnog Balkana i za građenje partnerskih odnosa sa Zapadom. Ko god da stoji kao inspirator kumanovskog incidenta mora da je imao i ovaj aspekt u obziru. Ova događanja su odmah aktivirala “velikoalbanska” scenarija pre svega u srpskim političkim krugovima, kao evergrin tema tamošnje politike, ali i kao preovladjujući način na koji značajni deo srpske javnosti posmatra makedonski multietnički politički model.

Antivladini protesti, dešavanja u Islamskoj zajednici Makedonije i ovi jučerašnji događaji u Kumanovu se skoro pa vremenski podudaraju. Da li je to puka koincidencija ili dio nekakvog ili nečijeg plana, bilo izvana ili unutar same Makedonije?

ORDANOSKI: Bilo kakva politička nestabilnost bilo kuda, u principu, otvara prostor za svemoguće političke mešetare i oportuniste koji bi hteli da na marginama, ili u samom centru dešavanja, avansiraju svoje interese. To je, naravno, slučaj i sa Makedonijom. Na primer, nakon 25 godina ćutanja za vreme cele makedonske državne nezavisnosti, sada je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije za samo dva-tri meseca oficijelno reagiralo čak četiri puta sa  saopćenjima za javnost povodom događanja u zemlji, uključujući i reakciju samog ministra Lavrova koji je, nedavno, za vreme oficijelne posete Beogradu, imao upadljivo duži odgovor na novinarsko pitanje vezano za Makedoniju. Zbog geo-strateškog položaja Makedonije u samom centru Zapadnog Balkana, kao i zbog 25-godišnjeg nezatvorenog pitanja makedonskih evro-atlantskih integracija, zbog grčkog veta na makedonsko ime, povremeno, Makedonija je plodno tlo za testiranje regionalne stabilnosti i odnosa regionalnih i kontinentalnih sila. Do sada različite provokacije, pa i bezbednosne krize, nisu bile dovoljne za dezavuiranje zelje makedonskih građanja za izgradnju demokratskog sistema koji bi se priključio evropskoj političkoj arhitekturi i evro-atlantskom bezbednosnom sistemu.

Kako ocjenjujete reakcije političkih stranaka na događaje u Kumanovu, posebno partije Albanaca u vlasti? Jesu li reakcije bile adekvatne, odnosno primjerene samim događajima?

ORDANOSKI: Albanske partije, kao i sami albanski građani, su imali vrlo uzdržane i konstruktivne reakcije, bez niti jednog incidenta na terenu i sa jasnim porukama kriminalnoj grupi da nisu zainteresirani da ih podrže ili da im se priključe na terenu. Mislim da su i Albanci potpuno svesni da je ovo bila antialbanska provokacija, bez razlike na to ko su bili plaćeni “izvođači radova” u samom kumanovskom naselju. Ta provokacija i u tom smislu nije uspela.

Kako procjenjujete daljnji razvoj političke i sigurnosne situacije u Makedoniji – hoće li ići u smjeru eskaliranja ili smirivanja?

ORDANOSKI: U narednih nekoliko nedelja očekujem demisioniranje vlade g. Gruevskog i formiranje privremene tehničke ili ekspertske vlade čiji će zadatak biti da u roku od 12-18 meseci pripremi izvođenje fer i demokratskih izbora, kako bi smo došli do političke vlade sa jasnom evro-atlantskom orijentacijom i uverljivim demokratskim kapacitetom.

protesti u makedoniji

I, na kraju, da li bi ovi događaji od 9. maja u Kumanovu mogli na neki način dodatno homogenizirati pripadnike pojedinih etničkih grupa u Makedoniji ili pak makedonsko društvo u cjelini?

ORDANOSKI: Mogli bi, ako se nastavi sa ovakvim provokacijama, jer nema međuetničkih odnosa koji mogu da zadrže stabilnost ukoliko destabilizacija traje uporno i intenzivno. Mislim da do toga ipak neće doći jer za takvo nešto ne postoji ozbiljna domaća i međunarodna podrška i ozbiljni destruktivni resursi. Naravno, to znači da se i politička inicijativa ne sme prepustiti radikalnijim ili avanturizmu sklonim nacionalnim političkim igračima. Čini mi se da je makedonsko društvo preživelo i veća i mnogo ozbiljnija iskušenja, pa će tako preživeti i ovu političku krizu.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (681)

vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s