Vojvođanski klub: Nova afirmacija četničke ideologije u Srbiji

Posted: 15. Maja 2015. in Intervjui

Vojvodjanski klub

  1. maj 2015. godine

Sudskom odlukom o rehabilitaciji Draže Mihajlovića

završen je proces oficijelne afirmacije četničke ideologije u Srbiji

Odluka o rehabilitaciji četničkog generala Draže Mihajlovića predstavlja finalizaciju procesa koji je otpočet izjednačavanjem učesnika II Svetskog rata koji su se borili protiv fašističkih okupatora i onih koji su se borili na njihovoj strani,  te samim donošenjem Zakona o rehabilitaciji.

U okvirima ovog procesa izvršena je politička i javnomnjenjska amnestija zagovornika četničke ideologije, čime je i sama ta ideologija postala moralno i politički prihvatljiva. O posledicama ovog procesa najbolje svedoči činjenica da je, upravo zahvaljujući  globalnoj društvenoj rehabilitaciji  četničkog pokreta i bilo moguće  da četnički vojvoda Tomislav Nikolić  s  punim pravom predstavlja antifašističku Srbiju na paradi povodom Dana pobede u Moskvi.

Međutim, to što je država Srbija prihvatila rehabilitaciju četničkog pokreta, a sada i njegovog vođe Draže Mihajlovića, osim što predstavlja čin prekrajanja istorije i podršku ratnim zločinima koje su četnici pod vođstvom, uz blagoslov i na osnovu direktne nadredbe Mihajlovića počinili nad građanima Srbije, predstavlja i oficijelnu, od strane pravnog i političkog sistema Srbije podržanu –  afirmaciju ideologije četništva.

Zato je danas, samo 6 dana nakon obeležavanja 70 godina od oficijelne evropske pobede nad fašizmom,  neophodno podsetiti javnost Srbije koji su to bili oficijelni ciljevi četničkog pokreta u Srbiji. Uz oružanu borbu protiv antifašista, odnosno partizana, ciljevi četničkog pokreta za koje je general Mihajlović davao jasne i nedvosmislene naredbe, zahtevajući od podređenih njihovu realizaciju su bili: zalaganje za etnički čistu veliku Srbiju, koja obuhvata Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu,  Srem,  Banat i Bačku i zalaganje za “etničko čišćenje” teritorije velike Srbije “od svih narodnih manjina i ne-nacionalnih elemenata”, uz poseban naglasak na  “čišćenje Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Mislimanskog i Hrvatskog življa” (navodi  iz naredbe Komande četničkih odreda, broj 370, od 29. decembra 1941, koju je potpisao “Komandant, Đeneralštabni general Dragoslav M. Mihajlović”).

Činjenica da, pravno gledano, jučerašnja sudska odluka ne negira zločine, niti kolaboraciju Mihajlovića sa fašističkim okupacionim snagama, ne menja suštinu, odnosno činjenicu da ovakva, formalna, rehabilitacija na bazi nepravilnosti i nedostataka u sudskom procesu, u političkom i javnomnjenjskom smislu znači potpunu moralnu i političku rehabilitaciju jednog od najžešćih zastupnika ideje velike Srbije, “etničkog čišćenja” i etnički “čiste Srbije”, u ime koje je lično Mihajlović naređivao ubijanje svih “nesrpskih elementa” na teritorijiji “velike Srbije”.

Nije bez značaja i nije dobro da se zaboravi da su upravo predsednik i premijer ove države zastupali iste te ideje devedesetih, uključujući i onu “za jednog  Srbina 100 Muslimana”, čime su te ideje, naknadno, dobile svoju zvaničnu političku potvrdu. Danas, kada govorimo o demokratskom i evropskom prestrojavanju gospode Vučića i  Nikolića, mnogi u Srbiji neće da vide da se nisu promenile njihove ideje, već se promenila država Srbija, koja je zvanično rehabilitovala četničkog komandanta i ideologiju četništva, a time i sve četničke vojvode i istomišljenike, od 1941. do danas.

Za Vojvođanski klub

Predsednica dr Branislava Kostić

   

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s