Osuda sramotne odluke o rehabilitaciji Draže Mihailovića

Posted: 14. Maja 2015. in Intervjui

sdbih

Odluka Višeg suda u Beogradu  da rehabilituje Dražu Mihailovića je sramotni čin koga se cjelokupna srbijanska javnost  treba da stidi jer  se njome ponižavaju  sve pale žrtve  fašističkog terora na području Balkana,  od Drugog svjetskog rata pa do poslednjeg odbrambenog rata u Bosni i Hercegovini.

Rehabilitacijom ratnog zločinca u čije ime su počinjeni najokrutniji zločini na području Bosne i Hercegovine, nastoje se stvoriti uslovi kojima će se, kao naredni korak  sprovesti revizija historijskih činjenica i opravdati ratni zločini počinjeni u ime četničkog pokreta.

Razlozi rehabilitacije Draže Mihajlovića koje se navode u javnosti poput činjenice da mu nije bilo omogućeno pravo na odbranu,  te da nije vidio odvjetnika do početka suđenja  su manipulativni sa ciljem da se kod javnosti stvori utisak nevinosti i opravdanja odluke.

U isto vrijeme ovo je odluka koja će zasigurno opteretiti odnose susjednih zemalja jer se njome potkopava proces pomirenja i razvoja uzajamnog poverenja.

Ova odluka je takođe poziv svim građanima, nevladinim organizacijama i zajednicama u Bosni i Hercegovini da na temelju antifašističkih vrijednosti proizašlih iz proteklog odbrambenog  rata u BiH  kao  i tekovina NOVJ-a se udruže, dignu svoj glas i bore protiv historijske revizije kojim se nastoje rehabilitirati genocidi, fašistički zločini  i omalovažiti žrtva fašističkih terora.

Mr.Sci. Edin Osmančević, predsjednik SD BiH

edin osmancevic

 

 

 

—————————————————————————————————————————————–

udik logo

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje odluku Višeg suda u Beogradu koji je rehabilitovao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini, generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko – ideološkom procesu jugoslovenskog komunističkog režima 1946. godine.

Iz tog razloga, UDIK smatra da je ovo ponašanje Višeg suda u Beogradu mnogo opasnije nego što se može posmatrati iz neke druge pespektive, jer rehabilitacija Draže Mihailovića je nastavak grubog prekrajanja historije, relativizacije antifašističke borbe i herojske žrtve svih koji su poginuli boreći se protiv okupatora i kolaboracionista. Mihailoviću je suđeno zbog saradnje sa okupatorom i ratnih zločina počinjenih prema civilnom stanovništvu, pa je današnja rehabilitacija ujedno i gruba nepravda prema žrtvama četničkih zločina i njihovim potomcima.

Pod simbolima četničkog pokreta ubijani su civili u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tokom krvavog raspada bivše Jugoslavije, tako da je ova rehabilitacije nepravda prema svima onima koji su u ratovima tokom mračnih devedesetih  ostali bez najmilijih, upravo od raznih paravojnih formacija pod četničkim zastavama.

KOORDINACIONI ODBOR

——————————————————————————————————————————————

KOMENTAR:

Naravno, pridružujem se osudi rehabilitacije četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata koji je, kao što je poznato, kolaborirao sa Hitlerovim nacistima, odnosno okupatorima Jugoslavije. Ovo je, po meni, sada službena lična karta Srbije i njena viza na putu za EU. Pošto u svakom zlu ima i dobra, ja ga ovdje vidim u činjenici da je uistinu dobro da su sve maske pale i karte posložene na stol pa Evropa, ako hoće takvu Srbiju – eno joj, neka izvoli. Ovo je istovremeno i izazov svim antifašistima sa prostora bivše SFRJ da zbiju redove u borbi protiv aktuelnog fašizma na našim prostorima, ali i protiv revizije povijesti.

Bedrudin GUŠIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s