Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu: JASNO JE DA SE NA GRANICI EVROPSKE UNIJE SLOBODNO RAZVIJA SJEVERNA KOREJA, SA DESPOTOM NA ČELU

Posted: 14. Maja 2015. in Intervjui

amer-jerlagic

U BiH se desio genocid, a dobar dio onih koji su učestvovali u njemu su još na slobodi i rade u sistemu i strukturama manjeg bh. entiteta. Svakodnevno hodaju pored žrtava i samim tim se vrši ponižavanje. Neki od njih su, čak i u policiji. Ovdje želim staviti poseban akcenat da sve to ne opravdava nikoga da uzme pravdu u svoje ruke i oduzme nekome život. Nažalost i to se desilo u Zvorniku, s tim što još uvijek istraga nije završena i ne znaju se pravi razlozi takvog čina…..Taj nesretni događaj najviše je iskoristio Dodik i krenuo u sistematsko hapšenje Bošnjaka povratnika. To mu je došlo kao voda na mlin…..Vidio sam da je SDA ponudila da će platiti advokate. To je isto kao da dok pada kiša zaljevate baštu. Zakonska je obaveza da država privedenim mora obezbjediti advokate ako nisu u stanju obezbjediti sami sebi…..Treba se vršiti pritisak da se uspostave policijske strukture prema popisu iz 1991. godine…..Međunarodna zajednica i Incko moraju ozbiljnije djelovati u cilju stabilizacije prilika u BiH, jer bojim se, da se nedjelovanjem stvari mogu oteti kontroli. Vidljivo je da je u Vijeću Sigurnosti UN-a Ruski ambasador imao vrlo subjektivan nastup braneći politiku Banjalučkog despota. Stoga je sasvim jasno ko ga podržava i ohrabruje u destruktivnom djelovanju……Mislim da Kumanovo i BiH nemaju nikakve direktne veze. Ali razvoj situacije u Makedoniji može poslužiti destruktivnim snagama u BiH da iskoriste priliku i naprave poteze koji neće biti razumni……Još uvijek tzv. probosanska politika vjeruje da će neko doći i spasiti nas u slučaju problema. To tako ne funkcioniše. Onaj ko ne pomogne sebi, neće mu ni drugi pomoći…..Po prvi put u post-Daytonskoj BiH imamo slučaj da koalicioni partneri u vlasti ne priznaju jedni druge!?! Šta onda možemo očekivati od njih? Astronomi imaju jednu izreku koja kaže: ”Što je veći mrak, to se bolje vidi”…..

Gospodine Jerlagiću! U posljednje vrijeme neki događaji koji su se desili u zemlji, u vezi s njom te u regionu, zahtijevali su i zahtijevaju adekvatan i pravovremen odgovor svih bh. političkih faktora, međunarodne zajednice (OHR, naročito), akademske zajednice, te javnosti. Međutim, mnogi odgovori su izostali, barem oni pravi. Jedan ste od rijetkih bh. političara koji je javno reagirao. U ovom razgovoru dotaknut ćemo se nekih od vrućih bh. tema. Prvo, kako komentirate nedavno masovno hapšenje Bošnjaka-povratnika u manjem entitetu i šta je bio stvarni cilj akcije pripadnika MUP-a Rs-a?

JERLAGIĆ: Kao što sam rekao i ranije u medijima, stvari treba vratiti na početak. U BiH se desio genocid, a dobar dio onih koji su učestvovali u njemu su još na slobodi i rade u sistemu i strukturama manjeg bh. entiteta. Svakodnevno hodaju pored žrtava i samim tim se vrši ponižavanje. Neki od njih su, čak i u policiji. Ovdje želim staviti poseban akcenat da sve to ne opravdava nikoga da uzme pravdu u svoje ruke i oduzme nekome život. Nažalost i to se desilo u Zvorniku, s tim što još uvijek istraga nije završena i ne znaju se pravi razlozi takvog čina. Ima raznih nagađanja, ali ja se ne bih time bavio. Taj nesretni događaj najviše je iskoristio Dodik i krenuo u sistematsko hapšenje Bošnjaka povratnika. To mu je došlo kao voda na mlin. U trenutku kada ima formalnu vlast, bez novca, sa privredom pred kolapsom i totalnim mrakom, ostala mu je jedino entitetska policija da sa njenim pendrekom dokazuje domoljublje.

Osjećao sam dužnost kao čovjek, patriota i predsjednik političke partije da reagujem, da dam podršku načelniku Srebrenice i povratnicima. Pozvao sam i međunarodnu zajednicu i domaće aktere da učine sve da se zaustavi pritisak na povratnike. Ne vidim da se ista ozbiljno poduzelo. Ciljeva može biti više. Osnovni je zastrašivanje povratnika i skretanje pozornosti sa katastrofalne ekonomske situacije u manjem i siromašnijem dijelu BiH. Ovim potezima Dodik se obračunava indirektno i sa Bosićem i Ivanićem pokazujući kako on jedino vodi brigu o tom entitetu, dok oni sjede u Sarajevu. Ovaj drugi dio je interesantniji za entitetski obračun tzv. srpskog političkog bloka.

Ko treba i može da štiti Bošnjake u Rs-u ako su izloženi represalijama policije i obavještajnih agencija manjeg entieteta? Zapravo, povratnici u taj entitet, ne samo Bošnjaci, ne trebaju deklarativnu, nego konkretnu zaštitu. Može li se ona osigurati?

JERLAGIĆ: Vidio sam da je SDA ponudila da će platiti advokate. To je isto kao da dok pada kiša zaljevate baštu. Zakonska je obaveza da država privedenim mora obezbjediti advokate ako nisu u stanju obezbjediti sami sebi. I onda se neko javlja da će obezbjediti advokate. Oprostite na komentaru, ali to je smješno i bacanje prašine u oči običnom svijetu. Nisam vidio nijednu ozbiljnu političku reakciju, pritisak na policiju manjeg i siromašnijeg bh entiteta. Sjetite se hapšenja Ganića. Dr. Silajdžić je tada podigao međunarodnu zajednicu na noge, tražio izvinjenje od Britanskog ministra vanjskih poslova, vršio pritisak na Srbiju, i na kraju uz pravnu podršku i borbu Ganić je pušten. Dakle mi imamo institucije sistema i partije koje su dobile podršku građana kako bi im učinili život sigurnijim, prosperitetnijim, boljim u svakom smislu. Ovo je bio mali test i neka građani ocjene djelovanje vlasti. Treba se vršiti pritisak da se uspostave policijske strukture prema popisu iz 1991. godine. Također i sve ostale javne institucije, opštine, bolnice, škole itd…Neka se zaposle prema nacionalnom sastavu iz 1991. i rješićemo pola problema. Ako povratnici u mjestima boravka  nađu ljude iz svog naroda u svim nabrojanim institucijama osjećat će se sigurnijim i situacija će biti relaksiranija.

Iako ste se javno oglasili i u povodu Nacrta Zakona o javnosti rada neprofitabilnih organizacija u Rs-u, hoćete li i za moje čitatelje pojasniti svoj, odnosno stav S BiH po tom pitanju? Hoće li doista EU dozvoliti na svojim granicama instaliranje “Sjeverne Koreje”?

JERLAGIĆ: U tom dijelu naše države već su godinama pod kontrolom mediji kao sto su TV, novine, radio stanice itd. Vidjeli smo kako je prosla BN televizija kad se otela kontroli. Zatim je Banjalučki despot uveo kontrolu facebook-a i internet medija uopšte. Volio bih da mi neko u slobodnom svijetu objasni kako se to zove?! Je li to podrška evropskim integracijama, slobodi medija i građanskog djelovanja. I na kraju, kad ga niko nije zaustavio na prvim koracima, on ide dalje. Zadnji potez, nakon hapšenja povratnika, uslijedio je prijedlog zakona za kontrolu nevladinog sektora. Dakle, jasno je da se na granici Evropske unije slobodno razvija Sjeverna Koreja sa despotom na čelu. On ni na tome neće stati, pogotovo jer je iz  Sarajeva preblag odgovor.

Danas je Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko predstavio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda redovni izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini. To je bila uobičajena dijagnoza stanja bez prijedloga kako reagirati na pojave navedene u Izvještaju, odnosno kakvu terapiju primjeniti. Komentar?

JERLAGIĆ: Valentin Incko izvršava politiku Međunarodne zajednice, tačnije članica Vijeća za implementaciju mira. Ja sam uvjeren da će nakon Ukrajine i Evropa gledati malo opreznije na ovaj region i dešavanja u našoj zemlji. Dodik i njegov pristup unose nemir u regiju, posebno destabilizujući BiH. On time crpi sve građane BiH, a na kraju će najviše ekonomski i politički stradati oni nad kojima ima kontrolu, a to su njegovi glasači i građani manjeg i siromašnijeg dijela BiH. Međunarodna zajednica i Incko moraju ozbiljnije djelovati u cilju stabilizacije prilika u BiH, jer bojim se, da se nedjelovanjem stvari mogu oteti kontroli. Vidljivo je da je u Vijeću Sigurnosti UN-a Ruski ambasador imao vrlo subjektivan nastup braneći politiku Banjalučkog despota. Stoga je sasvim jasno ko ga podržava i ohrabruje u destruktivnom djelovanju.

Nedavni sukobi u Kumanovu (Makedonija) poslužili su ministru unutrašnjih poslova Rs-a Draganu Lukaču da izjavi kako je moguće da se zbivanja u toj zemlji prošire i na BiH. Da li je navodna bojazan tog ministra utemeljena ili ona ima neku drugu svrhu i pozadinu?

JERLAGIĆ: Mislim da Kumanovo i BiH nemaju nikakve direktne veze. Ali razvoj situacije u Makedoniji može poslužiti destruktivnim snagama u BiH da iskoriste priliku i naprave poteze koji neće biti razumni. Mene je strah da katastrofalna ekonomska situacija ne bude razlog za vlasti iz Banjaluke da namjerno skrenu pozornost sa bankrota i počnu proizvoditi nemire. To je mogući scenario i zato moramo svi biti oprezni.

Dodik i dalje drsko maše sa Deklaracijom SNSD-a, kako bh. političkim faktorima, bh. javnosti, tako i OHR-u, odnosno međunarodnoj zajednici. Da li je do sada bilo dovoljno adekvatnih, ne samo reakcija, nego i poteza od strane onih kojima maše, posebno od strane stranaka na vlasti i OHR-a?

JERLAGIĆ: Vjerovatno da je bilo, ne bi mi ni postavili takvo pitanje. Istina je da Dodik  konstantno provocira i da ne treba na svaku reagovati, ali isto tako, ne smije se ni spavati. On ide dalje i dalje dok oni koji su se kleli u patriotizam i narod šute i bave se unutarstranačkim prestrojavanjima. Mi se moramo uvijek prvo oslanjati na svoje kapacitete, znanje i iskustvo pa tek onda na prijatelje. Još uvijek tzv. probosanska politika vjeruje da će neko doći i spasiti nas u slučaju problema. To tako ne funkcioniše. Onaj ko ne pomogne sebi, neće mu ni drugi pomoći. Moramo ovdje biti vrlo oprezni i agresivni i kad je domovina, Bosna i Hercegovina u pitanju nema kompromisa. To mora biti jasno svakome.

Dodik i društvo su odavno izišli iz okvira Aneksa IV Dejtonskog sporazuma. Nije li vrijeme da se to od strane građana BiH i politickih faktora koji se deklariraju kao probosanski konačno i službeno konstatira i vrati se Ustav R BiH u funkciju?

JERLAGIĆ: Politika je puno kompleksnija nego što se misli i jedno su želje, a drugo mogućnosti. Stvari se trebaju postaviti onakvima kakve jesu. U uređenim državama prvo ide pravo i zakon, pa tek onda politička snaga iza koje stoje znanje, tehnologija, vojska itd. Nažalost, u bosansko-hercegovačkom slučaju politika, a posebno međunarodna, je sa svim tim segmentima bila jača od prava. Jer da nije tako, onda je pravno neprihvatljivo mjenjanje struktura kao što je to urađeno u BiH. Sila je, prema tome, promijenila pravo i situaciju na terenu.

Pravna, pa i politička borba za Bosnu i Hercegovinu će biti duga i teška i moramo se na to spremiti. Trebamo se boriti i zalagati glasno, jasno i bezkompromisno za Bosnu i Hercegovinu, državu  univerzalnih vrijednosti, jednakosti za sve njene građane, državu prosperiteta, mira itd…Naš glas mora biti jači od onih koji se pozivaju na kojekakve deklaracije. Zato me zabrinjava šutnja i nikakav stav od zvaničnika koji bi to trebali raditi.

Kako komentirate dosadašnji učinak koalicijskih partnera na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima?

JERLAGIĆ: Do sada imamo ”fantastične” rezultate na kadrovskom polju. U prvih 7 i po mjeseci od izbora raspoređena su ministarstva i sad se sprema teren za nadzorne i upravne odbore, direktore. Već je tu napravljena blokada zbog naivnih poteza nekih ministara koji misle da sve to funkcioniše tako lako. Po prvi put u post-Daytonskoj BiH imamo slučaj da koalicioni partneri u vlasti ne priznaju jedni druge!?! Šta onda možemo očekivati od njih? Astronomi imaju jednu izreku koja kaže: ”Što je veći mrak, to se bolje vidi”. U mraku koji su nam proizveli za manje od osam mjeseci, svi smo se uvjerili u njihovu nesposobnost, nestručnost i nekompetentnost. Očekujem da će se u narednom periodu još više lomiti koplja oko ostalih pozicija, kao što očekujem svaku opstrukciju od strane HDZ-a BiH i dalje lobiranje na traženju trećeg entiteta i tzv. ”hrvatskog” TV kanala. Tek tada će nastati zastoji. Nažalost, očekujem i pasivan odnos tzv. probosanskih partija i opšte razočarenje građana.

U jeku posljednjih turbulencija u BiH i u vezi s njom, čelnici SDA izjavljuju da se osjećaju opušteno pred njihov Kongres. To me lično podsjeća na onu – “kuća/selo gori a baba se češlja…” Komentar?

JERLAGIĆ: Eto Vi ste dali i pitanje i odgovor. To je nažalost tako. Šta se dešava unutar SDA, to je njihov problem, ali je problem što je država paralizovana dok se kongres i očekivani rezultat tog kongresa ne realiziraju…Nije to nikakva snaga na koju su se pozivali, nego egoizam i odsustvo senzibiliteta prema narodu i potrebama države. Još bih dodao na kraju, da su država i narod puki taoci kongresa SDA.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

JERLAGIĆ: Hvala i vama i pozdrav vašim čitaocima.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (679)

vrbas-miso

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    BADAVA PRAZNE PRICE NEMOZE SE OSIGURATI NIKAKVA SLOBODA POVRATNICIMA JER TUJ NIJE RZAVA BIH I ONI IMAJU POLICIJU I SVOJ ZAKON CAK I U SIPI ZLOCINCI SETAJU I SLOBONO KADIM PRAHNE HAPSE ITO KAO NEKU IZREKU SA BRAOM COVJEKA VJERNIKA BIO NEKI NAZVANI VEHABIJA TEROSRISTA ILI BOSNJAK SVEJE ZANJIHA ISTO ALI MOGU JER SU BOSNJACKI POLITICARI GLUPI I NEZNAJU A NEKI I NECE JER IMAJU PARA SEBI GRABE

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s