Pismo glavnom srebreničkom imamu

Posted: 13. Maja 2015. in Intervjui

 

ZAJEDNO

✡ • ☪

International Multireligious

and Intercultural Center (IMIC)

Obala Kulina Bana 39

71000 Sarajevo  BiH

Phone/Fax :++387 33 440 904, ++387 33 232 310

E mail : zajedno@imic.ba

http://www.imic.ba

 

Glavni imam srebrenički

Damir ef.Peštalić

Cijenjeni i dragi efendijo!

Nisam imao vremena da se prije sretnemo i da ti pojasnim što želimo postići ovom neoubičajenom judeo-krščansko-islamskom Službom Božje Riječi.

IMIC od 1991. i BEMIC od 2012 kao i Oči u oči od 1996. (uglavnom muzikom judeo-kršćansko-islamskom) žele upriličiti judeo-krsćansko-islamsku Službu Božje Riječi, koja može bit:

  1. a) interreligijska
  2. b) multireligijska
  3. c) kao performans.
  4. a) interreligijska je kad zvanični predstavnici to upriličuju-recimo Međureligijsko vijeće, ali nisu to još stavili na dnevni red, jer se Srpska pravoslavna crkva boji svojih ekstemista, inače drugima je to pihvatljivo.

Zato smo mi NVO-e koji su utemeljene  na judaizmu, kršćanstvu i islamu (kod nas su to poznati teolozi bez šiita) iz nužde privremno odlučili da upriličimo multireligijsku Službu Božje Riječi koju prihvaćaju naši islamski teolozi ukoliko je to recitiranje Kur′ana (učenje) i ukoliko se uči konsekutivno i jasno razlikuje svako od svakoga. To je uobičajeno u Americi kod svih zajedničkih nastupa. Mi sma zato molili Sabihu da ti proučiš Fatihu i da je ona prevede na bosanski i na engleski, da se izrecitara iz Tanakhe Davidov psalam br.63 “Bože ti si Bog moj, tebe jedino tražim” i perikopa iz Evanđelja o izgubljenom sinu.

Kad smo u sarajevskom pozorištu to upriličili kao performans 2001 godine prigodom Dana BiH Reis Ul Ulema Cerić je reagirao, ali nije imao principjelnih primjedbi. Inače ajete iz Kur′ana je izabrala članica IMIC-ovog Direktorija dr.Zilka Spahić-Šiljak, islamska teologinja.

Poslije 11.septemra 2001. u ovakvoj Službi Božje Riječi u New Yorku sudjelovalo je pored ostalih pet islamskih grupa. Dakle, moramo navikavati sve da prihvate Objavu naših triju monoteističkih religija judaizma, kršćanstva i islama i da smatraju da je normalno kad se one uprilučuju i bez adekvatnih vjerskih službenika, jer Bog je dao Objavu i prije nego su oni postojali. Važna je Božanska poruka mira.

Maksuz selam

    Član Direktorija  IMIC-a:

Marko Oršolić

Sarajevo, 08.05.2015.

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    ISTINA JE JASNA I PRAVI PUT SE ZNA KOJI JE PRAVI U ISLAMU IMA UPUSTVO KO NAUCI ZNAGA I IMA SUNET ZANDJEG POSLANIKA MUHAMEDA SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM A ISTO JE I ISUS ISA GOVORIO I U BIBLIJI ORGINALNOJ JASNO STOJI STA JE ZABRANJENO I STASE NESMIJE RADITI TAKO A NETREBA NI POISATI O TIM GENOCIU ILI NEKOM UBIJANJU LJUI TO NIUJEDNOJ KNJIZI VJERSKOJ NIJE DOZVOLJENO I NEMA PAMETOVANJA SVE OVO STOSE RAI TO JE SEJTANSKO DZAVOLSKO SOTONSKO I IZAZIVA KAZNU VOZIJU NAJ VECE RAZUMNE SILE I ONA UPOZORAVA POPLAVE ZEMLJOTRESI TORNADA I NA KRAJU KA LJUDI PRETJERAJU SKROZ ONDA SLIJEDI SMAK SVIJETA SUDDNJI DAN KOJCE BITI TEZAK POSEBNO ZA ZLOCINCE

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s