Međunarodna konferencija „Regionalni dijalog“ Bosna i Hercegovina

Posted: 13. Maja 2015. in Intervjui

U Sarajevu je 07.05.2015.god. završen rad četverodnevne međunarodne konferencije Regionalni dijalog Evropa – Bosna i Hercegovina, koja je okupila lidere, aktiviste, mirotvorce, kreatore politike, akademike i mlade ljude iz 18 zemalja.

Zbog rastućeg nasilnog ekstremizma i širenja nasilne ideologije, organizatori konferencije “Medica” Zenica, Institut za mir i pravdu iz San Dijega i Mreža religijskih i tradicionalnih mirotvoraca su, kao primarni cilj konferencije, postavili borbu protiv nasilnog radikalizma.

Tokom četverodnevne konferencije učesnici su posjetili Sarajevo, Tuzlu, Srebrenicu i Zenicu s fokusom na sagledavanje izazova i novih perspektiva u Bosni i Hercegovini po pitanju pomirenja, te identifikovanju uloge žena u izgradnji dijaloga i pomirenja. Na tematskim sesijama učesnici su govorili i o regrutiranju mladih osoba iz BiH, kako bi se pridružili različitim gupama u konfliktnim područjima. U otvorenim diskusijama došlo se do zaključka da su nasilne ideologije svojstvene gotovo svim većim religijskim tradicijama i ciljnim manjima iz gotovo svih vjera.

U utorak (05.05.2015.) učesnici su posjetili Identifikacijski centar (ICMP) u Tuzli. Tokom posjete Srebrenici, obavljena je zajednička judeo – kršćansko- islamska molitva za nevine žrtve genocida. U molitivi su aktivno sudjevoli srebrenički imam Damir Peštalić, fra Ivo Marković, fra Marko Oršolić, John Nicholas, Edita Pršić, Aleksandar Žolja i Sabiha Husić.  Nakon zajedničke molitve učesnici su razgovarali sa predstavnicima udruženja i religijskih zajednica, kao i preživjelim žrtvama genocida. Ideja organizatora bila je suočavanje učesnika konferencije sa skorom historijom BiH kako bi bolje razumjeli posljedice rata i nove trendove nasilja kojima podliježe i BiH.

U srijedu (06.05.2015.) konferencija je nastavila svoj rad u “Medici” Zenica. U diskusiji učesnici su razmijenili mišljenja o doprinosu žene u izliječenju i pomirenju u postratnom periodu. Među ženama mirotvorkama, koje su govorile o procesima pomirenja, u svakodnevnom životu, našle su se, između ostalog, Nada Golubović, Rahela Džidić, Sabiha Husić, Besima Borić,   Rada Žigić. Tokom razgovora žene mirotvorke iznijele su svoja viđenja trenutnih izazova ekstremizma, ali i općenito o ulozi žene mirotvorke u postratnoj BiH.

Mi u BiH, smo bez obzira na sve poteškoće političke prirode, i dalje zainteresirani da prenosimo dio naših iskustava i da razgovaramo o pozitivnim i dobrim iskustvima, ali   i da pričamo o onome što su posljedice rata, jer je to dio našeg života”, rekla je Sabiha Husić, direktorica “Medice” Zenica, rezimirajući rad četverodnevne međunarodne koneferncije Regionalni dijalog Evropa – Bosna i Hercegovina.

Evo fotki:

Medica Zenica Regionalna konferencija (1)Displaying

Displaying Displaying

Displaying

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s