SAOPŠTENJE STRANKE ZA BiH

Posted: 12. Maja 2015. in Intervjui

amer-jerlagic

Sarajevo, 12.5.2015.

Prije nekoliko dana, a nakon hapšenja povratnika u manjem bh. entitetu, upozorio sam javnost Bosne i Hercegovine da situacija nije nimalo bezazlena. Nažalost moje tvrdnje su se obistinile jer se ne staje sa pritiskom na povratnike u ovom djelu Bosne i Hercegovine. To je vidljivo i iz aktivnosti Vlade Republike Srpske koja u Parlamentarnu skupštinu  RS-a šalje Nacrt Zakona o javnosti rada neprofitabilnih organizacija.  Prema tom Zakonu Ministarstvo pravde manjeg entiteta bi postalo suvereni kontrolor nevladinog sektora. Sasvim je jasno da se pod plaštom ovog Zakona želi napraviti dodatni pritisak na povratnike pogotovo na organizacije kao što su  “Prvi mart”  i slične.

Pozivam sve predstavnike vlasti,  nevladin sektor sa teritorije cijele BiH, međunarodne organizacije i institucije u zemlji da se oštro suprotstave ovakvoj kontroli građanskog djelovanja i organizovanja.
Nakon uvođenja cenzure na društvenim mrežama i u medijima u ovom entitetu, što je nevidjena diktatura u slobodnom svijetu, dolazi do apsolutne kontrole bilo kakvog djelovanja i organizovanja običnih građana. Jos uvijek želim vjerovati da Evropska unija neće dozvoliti da se na njenoj granici rađa nova Sjeverna Koreja sa malim diktatorom koji u Evropi bez granica pravi sve više zidova.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke  za Bosnu i Hercegovinu

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s