UDIK BRČKO: OTVORENO PISMO SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Posted: 10. Maja 2015. in Intervjui

udik logo

NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI GENOCID U SREBRENICI – PAMTIMO!

    Ove godine se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici – najvećeg zločina počinjenog na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Oružane formacije Republike Srpske na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem su 11. jula 1995. godine okupirale Srebrenicu, zaštićenu zonu UN-a. Režim Slobodana Miloševića pružio je cjelokupnu vojnu, logističku, finansijsku i političku pomoć u izvršenju genocida.

Prema zvaničnim podacima ubijeno je 8372 osoba bošnjačke nacionalnosti, dok porodice potražuju oko 10.000 ljudi.

Genocid jeste najteži oblik krivičnog djela koji može pogoditi jednu etničku, nacionalnu i vjersku grupu, i ne smije nikada biti ostavljen na marginama društvenih aktivnosti. Svako njegovo negiranje ili zataškavanje prijeti ka ponavljanjem novom genocidu. Osuda genocida nad Bošnjacima u Srebrenici kroz Europsku deklaraciju i institucionalno prihvatanje iste predstavlja jedan od faktora stabilizacije i svijetlije budućnosti Bosne i Hercegovine, koja se mora suočiti sa vlastitom prošlošću na način da će uspostaviti sistem u kojem niti jedan narod na njenoj teritoriji neće više nikada biti doveden pred neki novi genocid.

Genocid koji u terminološkom smislu potiče od grčke riječi „genos“, što znači rod ili pleme, i latinske riječi „occidere“ što znači ubiti, a podrazumjeva potpuno ili djelomično istrebljenje određene nacionalne, vjerske i kulturne skupine. Bošnjaci Srebrenice su bili izloženi potpunom uništenju, iz jednog prostog razloga, nacionalni i vjerski identitet Bošnjaka muslimana nije odgovarao tadašnjim vojnim i političkim strukturama.

Upravo iz navedene činjenice proizilazi obaveza usvajanja  Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kako više nikada Bošnjaci ali i drugi narodi ne bi bili izloženi novom genocidu. Pravna maksima da krivično djelo genocida ne može nikada zastariti, daje institucionalnu, moralnu obavezu na donošenje i usvajanje ovog Dana, koja će predstavljati jednu vrstu zaštite Bošnjaka, ali istovremeno i osudu istog zločina. Duh navedeng Dana mora biti biti usmjeren na poštivanje i zaštitu ljudskih prava.

    Kao organizacija civilnog društva, tražimo da se 11. juli proglasi kao Dan sjećanja na  žrtve genocida u Srebrenici. Zaboravljanje zločina, prvi je korak ka njegovom ponavljanju, a žrtvama je zaborav teži čak i od samog zločina. Očekujemo zato da poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH postupe onako kako ih obraz i čast obavezuju, da podrže našu inicijativu, te na taj način pokažu da nam je svima u zajednici važno i da nam je u interesu pravilno interpretiranje prošlosti radi budućih generacija u ovom gradu. S tim u vezi molimo Vas da kao zakonodavno tijelo Brčko distrikta BiH, a u skladu sa svojim nadležnostima usvojite  Europsku deklaraciju o genocidu u Srebrenici, kojem će se 11. juli proglasiti Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Molimo Vas da u skladu sa navedenom molbom o usvajanju Deklaracije kao i proglašenju 11. jula Danom sjećanja  na žrtve genocida u Srebrenici date prijedlog na skupštinsku proceduru kako bi Brčko distrikt BiH usvojio ovaj važan čin za sebe, svoj grad i građane, jer bez pravilnog suočavanja s prošlošću, te izgradnje pravednog mira nema iskrene i poštene budućnosti u ovom gradu.

Koordinator UDIK-a

M.P.                                               ___________________

Edvin Kanka Ćudić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s