Aleksandar Kraus, predsjednik Saveza antifašista Srbije: POVRATAK PRAVOG ANTIFAŠIZMA U SRBIJI NEĆE BITI MOGUĆ BEZ PRAVE KATARZE….

Posted: 9. Maja 2015. in Intervjui

 

aleksandar krausNajviše delujemo kroz objavljivanje naših stavova u medijima, pre svega u dnevnom listu Danas. To su uglavnom reakcije na pojave revizije istorije, rehabilitovanje četničke ideologije i njenih nosilaca, a pre svega, najavljene rehabilitacije Draže Mihailovića….. Svim nacionalizmima u bivšim jugoslovenskim republikama bio je potreban ili neko drugi da za sve bude kriv, ili svima predhodni režim, jer je to bilo najlakše. Prvo je nekadašnje antifašiste Milošević preveo u nacionaliste, a kasnije su i razni demokratski antikomunisti samo dovršili započeto.…..Na našim tribinama ima pojava nasilničkog ponašanja od desničarskih grupa. Zabeležen je slučaj fizičkog napada na narodnog heroja Jovu Kapičića, neki dan je Vojislav Šešelj vrlo grubo izvređao Stašu Zajević iz Žena u crnom.….Većina sadašnjih članova Saveza jesu levičari koji su bili protiv Miloševića. Mi smatramo da je Jugoslavija bila neobično veliki potencijal za dalji razvoj i da su ga birokratizovani republički aparatčići na čelu sa Miloševićem svesno rušili zarad sopstvenog opstanka na vlasti i pljačke kroz tzv. tranziciju…..Mlada generacija neće imati gde da odlazi, već će morati da se hvata u koštac, i da svoju sudbinu hvata u svoje ruke, a to znači političku borbu, tj. i antifašističku borbu…..Verujem da će progresivne snage Planete i u ovoj epohi smoći mudrosti i snage za novi uspešan otpor….

Danas se u Moskvi okuplja skalamerija evropskih birokrata da obilježi 70-tu obljetnicu, kako oni kažu, “pobjede nad fašizmom” a u tom društvu će se naći i jedan Mile Dodik, osvjedočeni negator genocida u Srebrenici, bh. političar koji skoro da je amnestirao ratne zločince-fašiste Mladića i Karadžića i čija policija, upravo ovih dana, karadžićevskim metodama vrši masovni lov na Bošnjake-povratnike diljem manjeg entiteta. Našao bi se tu, siguran sam, i vojvoda Šešelj da je imao pasoš i da nije nedavno operiran. No, ja sam danas imao pametnijeg posla: razgovarao sam sa čovjekom koji se, skupa sa članovima i aktivistima Saveza, donkihotski bori protiv fašizma u Srbiji, odnosno protiv nemani nad kojom navodnu pobjedu obilježavaju oni u Moskvi.

 Kada je osnovan Savez i gdje sve djelujete?

KRAUS: Savez antifašista Srbije je osnovan 1994. godine kao Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji, pa se kasnije, 2006-e od tog društva odvojio kao samostalna organizacija. Društvo deluje na teritoriji Srbije, tj.pretežno u Beogradu i Vojvodini, a znatno manje u unutrašnjosti Srbije. Naše akcije su uglavnom u vezi sa današnjim stanjem u Srbiji i regionu, kao i prognozama za budućnost. To je i bio osnovni razlog razdvajanja dva udruženja.

Koliko vas ima u Beogradu, odnosno Srbiji?

KRAUS: U Beogradu nas ima oko 200 članova, a u Srbiji oko 500.
 
Koji su oblici vašeg djelovanja?
 
 KRAUS: Najviše delujemo kroz objavljivanje naših stavova u medijima, pre svega u dnevnom listu Danas. To su uglavnom reakcije na pojave revizije istorije, rehabilitovanje četničke ideologije i njenih nosilaca, a pre svega, najavljene rehabilitacije Draže Mihailovića. Objavljujemo posebna izdanja knjiga, povremeno izdajemo svoj list i često održavamo tribine.
 
Ako postojite vi, kao antifašisti, znači da oko vas ima i fašizma. U kakvim oblicima ga vi prepoznajete u vašim sredinama?
 
 KRAUS: Da, oko nas ima sve više i više pojava fašizma, manje ili više javno ispoljavanog. Prepoznajemo ga po, već pomenutoj, rehabilitaciji ekstremističkih ideologija, kojoj država ne samo da ne staje na put, već i doprinosi donošenjem odgovarajućih zakona. U takvom ambijentu sve češća su i javna nasilnička ponašanja, pa i fizički napadi.
noz_zica
 
Beograd, kao i drugi gradovi bivše SFRJ je imao mnogo ulica koje su nosile imena narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata, odnosno antifašista. Međutim, danas više nije tako, ne samo u Beogradu, nego i u mojoj Banja Luci i drugdje. Ko je to”protjerao” tolike antifašiste iz beogradskih i drugih gradova nekadašnje zajedničke nam domovine? Kako ih vratiti, ako ne sviju, barem veći broj njih?
 
KRAUS: Jedna od naših ranijih aktivnosti se baš i odnosila na menjanje naziva ulica i skrnavljenje spomenika. Nije teško odgovoriti ko je menjao nazive ulica, rušio spomenike i krojio istoriju po potrebi svojih dnevnih politika. Žestoki antikomunizam i proglašavanje celog socijalističkog perioda  za veliku grešku, ima ogromnog udela u pojavama o kojima sada govorimo. Svim nacionalizmima u bivšim jugoslovenskim republikama bio je potreban ili neko drugi da za sve bude kriv, ili svima predhodni režim, jer je to bilo najlakše. Prvo je nekadašnje antifašiste Milošević preveo u nacionaliste, a kasnije su i razni demokratski antikomunisti samo dovršili započeto. Povratak pravog antifašizma u Srbiji neće biti moguć bez prave katarze , kao i pojave istinske partije levice, kojoj bi antifašizam bio normalni sastavni deo identiteta.
 
Da li su antifašisti samo izgubili mnoge svoje ulice u Beogradu, u Srbiji ili i relevantno mjesto u tamošnjem društvu?
 
KRAUS: Odgovor nije jednostavan. Vodi se veliki rat u vezi sa revizijom istorije. Upravo ovih dana jako je in biti antifašista na rečima, i istovremeno se praviti lud na očigledno povampirenje fašizma. Veliki broj ljudi ne izlazi na izbore, ekonomska kriza je velika. To pogoduje i fašizmu, ali i jačanju borbe protiv fašizma. Sadašnja konfuzna situacija ne može još dugo trajati. Slobodan sam da verujem da će se antifašističke snage organizovati za neizbežnu borbu u budućnosti.
 
Napadaju li vaše aktiviste na terenu i ko ih, eventualno, napada?
 
KRAUS: Verbalni napadi su svakodnevni. Na našim tribinama ima pojava nasilničkog ponašanja od desničarskih grupa. Zabeležen je slučaj fizičkog napada na narodnog heroja Jovu Kapičića, neki dan je Vojislav Šešelj vrlo grubo izvređao Stašu Zajević iz Žena u crnom.
 
Da li je policija bila  uvijek korektna i profesionalna u povodu održavanja vaših protestnih skupova ili drugih drugih vaših javnih aktivnosti ili….?
 
KRAUS:Da, do sada sa policijom nije bilo problema. Ako aktivnost redovno prijavimo, dobijemo odgovarajuću zaštitu.
 
Gdje vi crpite svoj ideološki ego koji vam je podloga za aktivno djelovanje na terenu, a gdje oni protiv kojih protestirate ili dižete svoj glas? Je li i vaš i njihov ideološki kod povezan sa porodičnom tradicijom ili su i drugi faktori utjecali da ste vi aktivni antifašisti a oni ono drugo?
 
KRAUS: Većina sadašnjih članova Saveza jesu levičari koji su bili protiv Miloševića. Mi smatramo da je Jugoslavija bila neobično veliki potencijal za dalji razvoj i da su ga birokratizovani republički aparatčići na čelu sa Miloševićem svesno rušili zarad sopstvenog opstanka na vlasti i pljačke kroz tzv. tranziciju. Protokom vremena to postaje sve jasnije i očiglednije i tu se nalazi i izvor našeg sadašnjeg aktivnog antifašizma. Na drugoj strani su oni koji su podlegli tim nacionalizmima, a u Srbiji, pre svega Miloševićevoj ratnoj politici, pa su se sledom događaja našli i kao tzv. tranzicioni dobitnici, tj. pljačkaši, te je sada i njima potreban aktivni politički okvir ili platforma za odbranu i očuvanje stečenih pozicija.
 
“Fašizam juče, danas – ne i sutra”, znakovit je naslov jedne vaše tribine od prije nekoliko godina. Kako i s kim do toga “sutra” i koliko je ono realno daleko od vas i sviju nas u regiji?
 
 KRAUS: Nije sutra tako daleko kako se čini. Svetski kapitalizam je svakim danom sve očiglednije u sve većoj krizi. Ne ulazeći sada dublje u tu važnu ekonomsku vezu kapitalizma i fašizma, na našim prostorima, tj. u celom regionu, ne samo ex-ju. , već i celog Balkana, pa i tzv. periferije Evrope, napetosti rastu, bukvalno na dnevnom nivou. Mlada generacija neće imati gde da odlazi, već će morati da se hvata u koštac, i da svoju sudbinu hvata u svoje ruke, a to znači političku borbu, tj. i antifašističku borbu.
 
I, za sami kraj: vi obilježavate 9. novembar kao Dan borbe protiv fašizma. A da li obilježavate predstojeći 9. maj kojeg Evropa i dio svijeta zovu Dan pobjede nad fašizmom? Da je fašizam pobijeđen, kako tvrdi Evropa, zar bi bilo razloga i za vaše postojanje, zar ne?!
 
 KRAUS: Danas i sutra, i svih ovih dana, obeležavamo kraj Drugog svetskog rata i pobedu nad fašizmom. Doduše, sada je jasno da je tada izvojevana presudna pobeda za jednu epohu razvoja civilizacije, ali izazovi traju i sada je na redu novi epohalni izazov globalizacije i vladavine neoliberalnog kapitalizma, tj. novog izvora fašizma. Verujem da će progresivne snage Planete i u ovoj epohi smoći mudrosti i snage za novi uspešan otpor.

 

Hvala vam velika za ovar razgovor. Smrt fašizmu….!

 KRAUS: Hvala Vama i srdačan pozdrav. Sloboda narodu!
 
RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (678)
vrbas-miso

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s