Dan pobjede nad fašizmom

Posted: 8. Maja 2015. in Intervjui

sdbih

9 maja Dan pobjede nad fašizmom, koristimo kako bi skrenuli pažnju javnosti da BiH još nije donijela Zakon protiv upotrebe fašističkih obilježja, jer u Paralamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ne postoji politička volja za njegovim usvajanjem što je paradoks neprimjeran za antifaštištičke tradicije zemlje koja je dala velika broj žrtava u odbrani ove ideje!  Licemjerna opstrukcija donošenja ovog zakona leži u nastojanjima pojedinih parlamentarnih  stranaka u čijim političkim programima se zagovara  rehabilitacija ratnih zločinaca i revizija nepobitnih  historijskih činjenica iz Drugog svjetskog rata.

Na 27. juli 1941. godine, Dan ustanka naroda BiH protiv fašizma i okupatora ustale su da se bore sve narodne mase, bez obzira na političko opredjeljene, ime i prezime. Na zasjedanju ZAVNOBiH -a 1943. godine je proglašena jasna deklaracija kojoj se zabranjuje rad svim fašističkim organizacijama i pokretima. Danas imamo pokrete koji veličaju Dražu Mihajlovića,  koji dižu njegove spomenike, imamo  gradove poput Mostara i Banjaluke koji još nose imena ulica fašističkih zlotvora.

Građani Evrope obilježavaju 9. maj raznim manifestacijama i smotrama, duboko svjesni da su fašističke ideje vaskrsnule, mnogo jače nego tridesetih godina prošlog vijeka kad je Adolf  Hitler bio na vrhuncu političke moći. Danas u Evropskom parlamentu sjedi gotovo jedna četvrtina poslanika koja dolazi iz stranaka sa faštističkim i nacističkim  korijenima.

Svjesni ovih činjenica pozivamo sve građane BiH, političke stranke bez obzira na njihova politička opredjeljenja , te nevladine organizacije da dignu svoj glas u borbi protiv fašizma, netolerancije,  rasne,  vjerske mržnje i diskriminacije.

Ideje antifašizma, kao zalog mira i prosperiteta, moramo njegovati   jer nam one nisu vječno date u nasljeđe!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s