Povodom 35 godina od Titove smrti

Posted: 4. Maja 2015. in Intervjui

sdbihNa današnji dan navršava se 35 godina od smrti Josipa Broza Tita. Uspomena na njegov rad i djelo se mora sačuvati  i njegovati jer današnja  iskustva poslijeratnih jugoslovenskih republika na najbolji način pokazuju koliko je bio u pravu . Danas kad je je privatizacijom radnička klasa obespravljena i pokradena a seljačka gazdinstva na pragu bakrota Tito će  kao vizionar ostati prepoznat  po svojoj paroli ” Fabrike radnicima, zemlja seljacima!”

Vrijednosti Titovog učenja zasnovane na  principima zajedničke egzistencije, međusobnog  uvažavanja,  mulikulturalnosti, slobodama, solidarnosti i jednakosti bile su osnove na kojima je pobjeđen fašizam i nacizam ali i vaspitane mnoge ratne i  poslijeratne generacije građana na području bivše Jugoslavije.

Zajedno sa Winstonom Cerčilom,  koji je izuzetno uvažavao Tita i  doprinos NOVJ, Tito je ostavio svoj neizbrisivi trag u borbi protiv fašizma i nacizma. Tito je ostao zapamćen kao jedan od najpoznatijih svjetskih lidera, koji je za vrijeme višedecenijske vladavine zemlju izveo iz tzv. sovjetskog bloka i bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja

Preporod  Republike Bosne i Hercegovine, ekonomski i industrijski procvat, visoko-školovani stručnjaci i tehnološki razvoj  vezan je za period kad je Josip Broz  Tito bio predsjednik  bivše, zajedničke dr Tito je ostavio svoj neizbrisivi trag!ave  Jugoslavije!

Bivša Jugoslavija, u periodu njegovog predsjednikovanja je bila preteča današnje Evropske unije iz čijeg iskustva  su osnivači evropske zajednice crpili inspiracije.

200 stranih delegacija koje se poklonilo s kovčegu Josipa Broza, 7 maja 1980 u tadašnjem saveznom parlamentu, a dan kasnije na Dedinju, u Kući cvijeća, uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja i 700.000 pojedinaca koji su došli da ga isprate pokazuje na najbolji način veličinu njegovog djela!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s