Sloboda medija

Posted: 3. Maja 2015. in Intervjui

sdbih

Indeks o slobodi medija (World Press Freedom Index), prema kojem se BiH nalazi na 66 mjestu, kada se radi o slobodi medija dok se 2006. godine nalazila na 19., a 2010. na 47. mjestu, na najbolji način odslikava stanje u medijima u BiH! Nakon 2006. godine  kompletan zakonski i institucionalni okvir zaštite slobode izražavanje se počeo sistematski urušavati, tako da se može reći  da  je u BiH na djelu samo  deklarativna  sloboda izražavanja. Novinar u BiH  mora biti zaštićen i prije svega ohrabren da radi svoj posao a ne u interesu politike i poslodavaca koji štite političare.

Fizički napadi na novinarske ekipe BNTV i TVSA, sudska zabrana objavljivanja informacija za FTV, upad policije u redakciju portala Klix, uskraćivanje akreditacije novinarima BN televizije za ulazak u Palatu predsjednika Republike Srpske i verbalni napad na urednike portala Tačno.net, samo  su dio od 400 registriranih slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara, od 2006. do danas.

Stanje u  medijima  danas može se definirati kao kombinacija cenzure, autocenzure i ignorantskog odnosa vlasti prema svakom novinaru ili mediju koji je dublje i na kritički utemeljeniji način želi da osvijetli B-H realnost. Društvo u kome  licemjerni političari BiH  koriste 3 maj, Dan medijskih sloboda kako bi se  istakao njegov značaj, a istovremeneno  napadaju novinari , po njima se pljuje, izbacuju  iz sala, zabranjuje ulaz vulgarno  i prostački  se ponaša nije slobodno društvo. Medije u BiH oblikuju interesi politike i krupnog kapitala u kojima su pritisci utkani u sistem, manje vidljivi, prepoznatljivi i pogubni za budućnost slobode medija.

Istina je pravo stanje i mjera stvari, koliko god ona odgovarala ili ne aktuelnoj političkoj vlasti. B-H novinari moraju ostati dosljedni kodeksu svoje profesije primjenjujući slobodu govora i krititički osvrt na društvo. Stanje u kojima novinari obavljaju svoju profesiju zarad plate i u interesu političara nije prirodno i normalno stanje novinarskog poziva te duboko vrijeđa integritet ove  djelatnosti vrijedne poštovanja.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s