Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda: BOŠNJAČKI NAROD I SVE PATRIOTE IMAJU LEGITIMNO PRAVO PROGLASITI USTAV R BiH VAŽEĆIM

Posted: 2. Maja 2015. in Intervjui

tokicRezolucija SNSD-a je sastavni dio projekta uništenja BiH i pripajanja njenih djelova Srbiji koji su u periodu 92-95 pokušali provesti režim iz Beograda, na  čelu s ratnim zločincem  Miloševićem i tzv.vodstvom bosanskih Srba, predvođeno ratnim zločincima Karadžićem i Mladićem. Suštinski, usvajanje navedene Rezolucije od vladajuće stranke u RS-u znači otkazivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i bošnjački narod i sve patriote bi se trebali prema tome odnositi na takav način…..Međunarodna zajednica imala je obavezu putem ureda OHR-a oštro sankcionisati sve one koji su učestvovali u donošenju Rezolucije a bošnjački narod i sve patriote, s obzirom da to nije učinjeno, imaju legitimno pravo proglasiti važeći Ustav RBiH koji je bio važeći 22.05.1992 godine prilikom prijema BiH u punopravno članstvo UN-a…..Navedena Rezolucija neminovno vodi do izbijanja novog rata i ukoliko srpski protagonisti takve politike ne nestanu sa političke scene ili ne budu uklonjeni od strane OHR-a, obnova ratnih sukoba u našoj državi je neminovna…..Proglasio bih ukidanje entiteta jer su oni sastavni dio međunarodnog aranžmana i Dejtonskog  sporazuma koje vodstvo Srba na najdirektniji način usvojenim dokumentom objavljuje da nema namjeru više poštovati……Bosansko proljeće  – buđenje nacionalne svijesti Bošnjaka i svih patriota se dešava i naravno da će ono trajati duže nego što bih lično želio…..Na žalost, na moj dobronamjerni poziv koji je iniciran stotinama reakcija banjalučkih Bošnjaka muftija Kozlić nije dao javno objašnjenje. Ja sam čak i službeno zatražio razgovor sa predsjednikom Medžlisa u terminu koji je prihvaćen s njegove strane ali on je u posljednji trenutak imao “neodložno važne ” obaveze…..

Gospodine Tokiću! Na mnogo tema iz Vašeg javnog angažmana, kako jučer, tako i danas, bih mogao s vama razgovarati, ali sam limitiran, kao i Vi, vjerovatno, prostorom i vremenom. Stoga, dotaknut ćemo se samo nekih od njih (tema) uz nadu da ćemo u vremenu ispred nas imati prilike razgovarati i na druge. Započnimo ovaj razgovor s najsvježijom – upravo donešenom Deklaracijom SNSD-a o samostalnosti Rs-a. Hoćete li je, u najkraćem, komentirati?

 tokic-1TOKIĆ: Rezolucija SNSD-a je sastavni dio projekta uništenja BiH i pripajanja njenih djelova Srbiji koji su u periodu 92-95 pokušali provesti režim iz Beograda na  čelu s ratnim zločincem  Miloševićem i tzv. vodstvom bosanskih Srba predvođeno ratnim zločincima Karadžićem i Mladićem. Suštinski, usvajanje navedene Rezolucije od vladajuće stranke u RS-u znači otkazivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i bošnjački narod i sve patriote bi se trebali prema tome odnositi na takav način. Na žalost, usvajanje Rezolucije dolazi u vrijeme nejedinstva bošnjačkih političara koji su dobili preovlađujuću podršku na posljednjim izborima pri čemu je SDA sama duboko podjeljena i uglavnom usmjerena na borbu za funkcije na predstojećem stranačkom Kongresu i uspostavi vlasti na nivou države, entiteta i kantona. Mislim da su srpski političari smišljeno odabrali baš  ovaj trenutak te da na pokušaju ostvarenja onoga što nije uspjelo Miloševiću i Karadžiću danas potpuno sinhronizovano rade Nikolić i Vučić iz Srbije i Dodik i Ivanić unutar BiH.

Konkretno, da li i ko treba službeno reagirati na Deklaraciju još uvijek vodeće političke stranke u manjem entitetu?

 TOKIĆ: Međunarodna zajednica imala je obavezu putem ureda OHR-a oštro sankcionisati sve one koji su učestvovali u donošenju Rezolucije, a bošnjački narod i sve patriote s obzirom da to nije učinjeno imaju legitimno pravo proglasiti važeći Ustav RBiH koji je bio važeći 22.05.1992 godine prilikom prijema BiH u punopravno članstvo UN-a.

Da li, po Vašem viđenju, ovaj akt SNSD-a može prouzrokovati i neke druge posljedice u BiH, ne samo političke?

TOKIĆ: Navedena Rezolucija neminovno vodi do izbijanja novog rata i ukoliko srpski protagonisti takve politike ne nestanu sa političke scene ili ne budu uklonjeni od strane OHR-a, obnova ratnih sukoba u našoj državi je neminovna. Bošnjački narod nema pravo ponoviti naivnost iz 92. i slušati razne političare, eksperte i analitičare koji umanjuju značaj suštine Rezolucije a to je nestanak BiH, a naš narod ne smije dozvoliti da ostane bez svoje države jer ćemo tada ostati bez budućnosti i mi i naša pokoljenja.

Kakav biste Vi, lično, ponudili odgovor na rukavicu koju su danas (razgovor vođen 25. aprila 2015.) iz Istočnog Sarajeva Dodik i društvo bacili bh. javnosti, institucijama BiH, političkim strankama pa i međunarodnoj zajednici?

TOKIĆ: Proglasio bih ukidanje entiteta jer su oni sastavni dio međunarodnog aranžmana i Dejtonskog  sporazuma koje vodstvo Srba na najdirektniji način usvojenim dokumentom objavljuje da nema namjeru više poštovati.

A da li je pravi odgovor na sve i dosadašnje bh. muke kao i ovu provokaciju Dodika i njegovog SNSD-a, proglašenje Aneksa IV Dejtonskog sporazuma ništavnim te vraćanje legalnog i legitimnog Ustava R BiH u funkciju?

TOKIĆ: Da.

Prošle godine ste se iz Sarajeva preselili u Banja Luku, izjavivši tim povodom da je to “sastavni dio bosanskog proljeća…” Da li se to proljeće desilo i ako jeste da li još traje?

Ttokic-2OKIĆ:Bosansko proljeće – buđenje nacionalne svijesti Bošnjaka i svih patriota se dešava i naravno da će ono trajati duže nego što bih lično želio. Moramo imati u vidu da našem narodu preko 100 godina nije dozvoljeno da se naziva i izjašnjava svojim imenom Bošnjaci niti da svoj jezik naziva bosanski. U više od 100 godina Bošnjaci su bili preokupirani opredjeljenjem da li su za Tursku ili Austriju, Srbiju ili Hrvatsku i mislim da smo u vremenu kada se pripadnici našeg naroda i sve patriote okreću sebi, svojoj državi i svojoj budućnosti. Dolazi vrijeme u kojem Bošnjaci moraju definisati svoje nesporne strateške ciljeve kako graditi državu, ojačati identitet naroda i prestati naivno čekati da Srbi i Hrvati zavole Bosnu kao što je mi volimo. Sudbina Bosne, to bi svaki Bošnjak morao da zna ma gdje živio,  je isključivo u rukama našeg naroda.

Znamo koliko su Bošnjaci u Rs-u ustavno “ravnopravni”. Da li je takva situacija i na samom terenu – u Banja Luci i ostalim dijelovima tog entiteta?

TOKIĆ:Bošnjaci u manjem BH entitetu izvrgnuti su dugogodišnjoj sistematskoj drastičnoj diskriminaciji te pokušaju nasilne srbizacije i pravoslavizacije. Na žalost, svojim nečinjenjem navodni dugogodišnji tzv. predstavnici našeg naroda u institucijama entiteta RS, poput A. Osmanovića, R. Salkića, S. Bratića, Dž. Selmana, M. Mulaomerovića i drugih, postali su pomagaći takve srpske politike, u suštini potpuno ideološki obojenom četništvom.

Da li je, po Vašem viđenju izbliza, Koalicija “Domovina” do sada opravdala povjerenje svojih birača kao i predizborna obećanja?

TOKIĆ:Ne. Koalicija Domovina je osmišljena prevara Bošnjaka u RS-u i dijaspori od strane poznate bošnjačke oligarhije kako bi mogla nastaviti svoje višedecenijsko profiterstvo i komformizam na račun bošnjačkog naroda.

Nedavno ste, kao član Islamske zajednice Banja Luka, uputili javni poziv muftiji banjalučkom da se odredi na tvrdnje nekih da se dešavala i dešava rasprodaja vakufske imovine u Banja Luci. Pokušao sam i ja razgovarati s nadležnima u banjalučkom Medžlisu i Muftijstvu, ali se ne javljaju. Dakle, zašto ste Vi reagirali javno prema banjalučkom muftiji i kakve do sada informacije Vi imate vezano za sve glasnije priče o rasprodaji vakufske imovine u tom gradu?

TOKIĆ:Na žalost, na moj dobronamjerni poziv koji je iniciran stotinama reakcija banjalučkih Bošnjaka, muftija Kozlić nije dao javno objašnjenje. Ja sam čak i službeno zatražio razgovor sa predsjednikom Medžlisa u terminu koji je prihvaćen s njegove strane, ali on je u posljednji trenutak imao “neodložno važne ” obaveze.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (676)

vrbas-miso

komentara
  1. zdravko margic kaže:

    MA TAJTIJE IGRAC POLITICARA I UDBAS TESKI MOJ TOKICU NEMOJ SE NITI PUNO ZAMARATI KAD ONI U SARAJEVU SUTE I NEMIJU PISNUTI SAMO KOME DALI DODIKU ILI TIM IGRACIMA NECIJIM KAO RADONCIC ALI ZAKOGA BAKIR GRABI PARE I TAJ KAVAZOVIC KAO I CERIC UDBAS I PRAVILNOJE MESDZIDA A NE MEDZLISA PITAJ OVE U DIJASPORI KOJI ZNAJU VISE JEZIKA I ARAPSKI

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s