Neke paralele i dvostruki aršini u povodu 100-te godišnjice početka masovnog stradanja Armenaca

Posted: 24. Aprila 2015. in Intervjui

armenci

DVOSTRUKI ARŠINI PREDSJEDNIKA SRBIJE NIKOLIĆA

 Danas je u Erevanu, glavnom gradu Armenije, obilježena 100-ta godišnjica masovnog stradanja Armenaca. Nisam historičar, a ni, hvala Bogu, političar, i itekako bit ću oprezan u kvalificiranju velike ljudske tragedije koja je zadesila armenski narod na početku Prvog svjetskog rata, odnosno na samom kraju trajanja velikog Osmanskog carstva. Kao što je poznato, podijeljena su mišljenja u Evropi i svijetu o tome da li je nad Armencima izvršen genocid ili nije. Nije na odmet ovdje i sada podvući kako ni američki predsjednik Barack Obama masovna ubijanja (teško je govoriti i o približno preciznom broju ubijenih jer su drastično različiti, zavisno iz kojih izvora dolaze, ali svakako radi se o velikom broju) pripadnika tog naroda 1915. godine naziva katastrofom, ali ne i genocidom. Podijeljena su mišljenja i u samoj Turskoj, zemlji od  koje dio Evrope i svijeta  zahtijeva da prizna da su njihovi pretci izvršili genocid nad Armencima. Naravno, mišljenja su podijeljena među jednim brojem intelektualaca Turske, ali ne i u samom državnom vrhu oličenom u predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu koji rezolutno odbijaju kvalifikaciju genocid.

Dakle, neka međunarodna struka, bez miješanja bilo kakve i bilo čije politike, sjedne za isti stol i na bazi činjenica nazove veliko stradanje Armenaca pravim imenom. Ubijanja nedužnih ljudi kod potpisnika ovih redova izaziva prezir i osudu prema počiniteljimai njihovim naredbodavcima, ma ko da jesu, te suosjećanje sa žrtvama, neovisno o njihovoj rasnoj, etničkoj, svjetonazorskoj itd. pripadnosti.
Ali, jedan od krucijalnih povoda za ovaj osvrt, osim pijeteta prema stradalim Armencima od prije jednog stoljeća jeste i govor predsjednika Srbije u Erevanu kada je javno naružio one koji negiraju “da je počinjen genocid nad Armencima” (nije imenovao potomke Osmanlija, ali je očigledno na njih mislio) te da će istorija, “kao i uvek, svima suditi…”  Ovdje s razlogom moram odmah podvući da nikakav međunarodni sud masovno stradanje Armenaca nije nazvao genocidom, a jeste nazvao genocidom onaj u Srebrenici od prije 20 godina. Eh, za Nikolića jeste genocid nad Armencima, iako za tako nešto ne postoji  (barem ne do danas) nikakva sudska tapija, a nije genocid nad Bošnjacima Srebrenice, iako za to međunarodnosudska tapija postoji.
   To je eklatantan primjer dvostrukih aršina i jeftinog politikantstva kojih smo se naslušali i nagledali iz službenog Beograda posljednjih četvrt stoljeća. Srbija, i pored aktivizma nekih nevladinih organizacija i časnih pojedninaca u njihovom intelektualnom miljeu, nikako da stane pred ogledalo i suoči se sa vlastitom prošlošću. A popovala bi drugima…
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
 
 

komentara
  1. zdravko margic kaže:

    MA O SRBIJI SAMO MOZE HRVATSKA PRICATI SA MASLENICOM JE POCELO A ONDA NALETILA VELIKA OLUJA KOJA JE POMELA IDEJU VELIKE SRBIJE I REPUBLIKE SRBSKE U KNINSKOJ KRAJINI NJIMA JE TAJ JEZIK POZNAT I ONDA CE BITI MIRNI NIKAKVE NJIHOVE PRICE VISE NECE BITI OVAKVE DA PAMETUJU DRUGOME A I DANAS GDJE SMIJU ONI TIJ IDU JOS IM JE BOSNA NA DOHVAT RUKE JER NEMA BOSNJACKI LOPOVSKI POLITICARA DA CVRSTO KAZU DOSTA I DASE SUPROSTAVE NAZALOST ZAOMIJE

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s