KOALICIJA POD LUPOM – SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Posted: 17. Marta 2015. in Intervjui

pod lupom

SUZITI POLITIČKI UTICAJ NA IZBORNU ADMINISTRACIJU

Koalicija Pod lupom održala je danas u Banjoj Luci okrugli sto na temu ”Imenovanje i obuka člnova biračkih odbora: Uočeni nedostaci i moguća unapređenja” , koji je završio usvajanjem zaključaka i liste preporuka koje će biti upućene zakonodavcima i ostalim relevantnim institucijama u BiH.

Koalicija - sastanak u Banja Luci

Glavni zaključak ovog okruglog stola je da je nužno pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH, a među konkretnim prijedlozima našli su se prijedlozi o promjeni načina imenovanja članova biračkih odbora (BO) u smislu da predsjednik i zamjenik predsjednika BO budu imenovani na osnovu stručnosti, a ne nominacijom političkih subjekata.

Takođe učesnici su predložili i usaglasili se oko potrebe za efikasnijom, kontinuiranom i ujednačenom obukom članova BO, te unapređenju tehničkih aspekata izornog procesa.

Na ovom događaju predstavljen je Završni izvještaj o posmatranju Opštih izbora 2014. godine Koalicije Pod lupom (link za izvještaj: http://goo.gl/FJ7VJC), koji je bio temelj za vrlo produktivnu diskusiju u cilju unapređenja izbornog procesa u BiH.

Učesnici okruglog stola u Banjoj Luci bili su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Centralne izborne komisije BiH, te predstavnici civilnog društva.

Ovaj okrugli sto je jedan od tri regionalna događaja koja se organizuju kao nastavak aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH. Posljednji regionalni okrugli sto Koalicije ‘Pod lupom’ biće održan 24.03. u Mostaru, nakon čega će Koalicija izdati izvještaj s kompletiranim materijalima sa svih događaja.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s