USKORO KNJIGA HELEN WALASEK “BOSNA I UNIŠTENJE KULTURNOG BLAGA”/”BOSNIA AND THE DESTRUCTION OF CULTURAL HERITAGE

Posted: 16. Marta 2015. in Intervjui
Augusta 2013. uradio sam i na istom ovom mjestu objavio intervju sa gospođom Helen Walasek, suradnicom Bosnia - Destruction...helen w.Bosanskog instituta u Londonu. Kao i sa većinom drugih svojih sugovornika, ostao sam i s njom u daljnjem kontaktu. Ovih dana mi je gospođa Walasek poslala obavijest da ce 28. aprila ove godine biti objavljena njena  i cetvero koatura (Richard Carlton, Amra Hadžimuhamedović, Valery Perry i Tina Wik) knjiga BOSNA – UNIŠTENJE KULTURNOG BLAGA.
Mene je posebno dotakla naslovnica knjige na kojoj su ostaci moje i naše srušene Ferhadije. Knjiga ima 430 stranica, tvrdog je poveza, formata 234×156 mm, sa 126 ilustracija i jednom mapom.
Regularna cijena knjige je $ 144.95 a website cijena je $ 130.46. Knjiga se može poručiti putem

http://www.ashgate.com/isbn/9781409437048

Evo nekoliko mišljenja o knjizi:

“Temeljena na impresivnoj stručnosti i izvanrednom istraživanju, ova pionirska studija kulturnog razaranja i obnove  Bosne i Hercegovine predstavlja podvig. Helen Walasek i njezini suradnici  napravili su knjigu bez koje nijedan ozbiljan student bosanskog rata ne bi trebao biti.
Marko Attila Hoare, Sveučilište Kingston, UK, autor knjige “Kako je Bosna naoružavana – genocid i otpornost na Hitlerovsku Bosnu: partizani i četnici, 1941-1943”.

“Kao što je kultura sve više bila cilj u sukobima, Walasek nas podsjeća na epizodu iz koje bi trebalo izvući vitalne lekcije. Njezina forenzička analiza neuspjeha međunarodne zajednice da razumijevamo koja baština je bila uništena tijekom sukoba u Bosni i zašto je esencijalna kao informator budućih napora za očuvanje baštine kao i ljudskih prava. “Robert Bevan, autor knjige “Uništenje memorije: Arhitektura u ratu

‘Walasekina jedinstvena suradnja s drugim vodećim stručnjacima iz oblasti kulturne baštine koristi mnoštvo studija slučaja o bosanskoj  opsežnoj krivotvornosti, vrhunski je detaljan prikaz kaleidoskopskih učinaka kulturnog razaranja. Ovaj račun vuče bez političkih udaraca, ali se sistematski naglašava ključna uloga kulturne baštine u održavanju pluralizma i raznolikosti i njene duboko ukorijenjene veze s pravdom i ljudskim pravimau  kontekstima izgradnje mira”.
 Gregory Kent, Sveučilište u Roehampton, Velika Britanija, autor knjige “Uramljeni rat i genocide: Reakcija britanske politike i medija na rat u Bosni”.
‘Koncept kulturološkog genocida često je oprezno primljen, čak i sada, ali ta ogromna i nezaboravna knjiga će ustanoviti njegovu valjanost zauvijek u svijesti javnosti. Ovo je detaljan i uvjerljivo čitljiv račun o strašnom kulturnom razaranju u bosanskom ratu, pri čemu zajednice nisu pokušale samo da prognaju i uništite svoje suparnike, nego da da fizički unište dokaze da su ikada postojale. Ali Helen Walasek i njezine kolege također optužujui nezaboravnu nespremnost međunarodne zajednice da prepoznaju ono što se događa, da intervenira ili imenuje krivca. “
Neal Ascherson, Institut za arheologiju, University College London, UK, autor knjige “Crno more i borba za Poljsku”
PRIPREMIO: Bedrudin GUŠIĆ
komentara
  1. Santa kaže:

    Reblogged this on Santas' laboratory and commented:
    Dr Helen Walasek, Bosnia and the Destruction of Cultural Heritage

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s