Građani Vojvodine nisu ugarski Srbi!

Posted: 16. Marta 2015. in Intervjui

Vojvodjanski klub16. mart 2015. godine

Vojvođanski klub protestuje protiv najnovijeg pokušaja da se ponište simboli Vojvodine kao multietničke i multikulturne evropske regije. Zahtevamo od aktuelne vlasti u Vojvodini da se prema ovom problemu postavi odgovorno i kako dolikuje onima koje su građani Vojvodine različitih nacionalnosti demokratski izabrali.

Važeći grb i zastava Vojvodine su prvi i jedini simboli Vojvodine koje su usvojili zvanični organi Vojvodine, u skladu sa Ustavom. Svi simboli koji su pre toga bili u upotrebi su bili simboli borbe delova Vojvodine, ili pojedinačnih nacionalnih grupacija da se izbore za svoja prava, pretežno u austrougarskoj monarhiji. Uz svo poštovanje prema takvim nastojanjima, Vojvođanski klub naglašava da bi prihvatanje simbola koji se vezuju za partikularne interese delova Vojvodine ili njenih pojedinih nacija predstavljali direktan atak na Vojvodinu kao jedinstvenu multikulturnu i multietničku zajednicu.

Zahtev za uvođenje “paralelnih” simbola Vojvodine je samo najnoviji, četvrti, pokušaj se srpski nacionalni simboli nametnu kao jedini u pokrajini koja ima više od 27 nacija, u kojoj je šest jezika u službenoj upotrebi, a pokrajinski javni servis emituje program na čak deset jezika. Vojvođanski parlament je, pored Evropskog parlamenta, najmnogojezičniji parlament u Evropi.

Ove zahteve iznose isti oni koji su 2002. i 2004. godine bezuspešno pokušavali da onemoguće usvajanje danas važećih simbola Vojvodine, isti koji su to ponovo pokušali kroz ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine i još jednom u vreme usklađivanja Statuta Vojvodine sa rigidnom političkom Odlukom Ustavnog suda. Zato je politički nepismeno reći da se usvajanjem ovakve odluke “ništa bitno ne bi promenilo”, jer samo onaj ko to ne želi, u ovakvom nastojanju ne vidi uporne pokušaje brisanja vojvođanske posebnosti. Naša zastava i grb su simboli te posebnosti i njihovom postepenom eliminacijom briše se i posebnost Vojvodine, a Vojvodina pokušava svesti na “srpsku nacionalnu enklavu”. Ko to ne razume nema prava da predstavlja građane Vojvodine u našem parlamentu.

Kome nije dovoljno što zastava Vojvodine, ustanovljena je 27. februara 2004. godine, Odlukom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, na osnovu člana 183 Ustava Republike Srbije, svojim bojama simbolizuje da je Autonomna pokrajina Vojvodina deo Republike Srbije? Kome smetaju tri žute zvezdice u plavom polju koje predstavljaju Srem, Banat i Bačku? Kome smeta grb Vojvodine, koji se sastoji od grba Bačke, Banata i Srema? Ko ima prava da izbriše deo naše istorije time što će za grb Vojvodine proglasiti  nekadašnji grb Kneževine Srbije, šaljući poruku svim vojvođanskim nacionalnim zajednicama da Vojvodina pripada samo Srbima. Onima čije pamćenje seže u devedesete je jasno ko to radi: isti oni koji su vojvođanskim Mađarima i Hrvatima obećavali po sendvič i besplatan autobuski prevoz da se isele iz Vojvodine. Tada nisu uspeli, ali su se danas vratili, da, novim metodama pokažu da je Vojvodina samo Srpska. Međutim, ne čude njihova nastojanja, jer su dosledna i suštinski nepromenjena. Čude i bude sumnju odobravanja ove inicijative od strane onih koji su devedesetih bili meta tih progona. Treba li još dokaza da se radikalska politika i politika ostalih nacionalističkih stranaka, uprkos “evropejskoj retorici” nikada nije promenila? Sve je ostalo isto kao i devedesetih. Tada je Koštunica grmeo protiv vojvođanskog grba i zastave, radikali su spremali autobuse i sendviče za ne-Srbe, a danas DSS i SNS rade to isto, samo kultivisanije i podmuklije.

Današnji Vojvođani nisu ugarski Srbi, već građani različitih nacija i veroispovesti, koji govore različitim jezicima, ali su svi zajedno reavnopravni građani Vojvodine.

Pozivamo zato one koji nas u parlamentu Vojvodine predstavljaju, a posebno Demokratsku stranku i Savez vojvođanskih Mađara, da to ne zaborave i da odbace kukavičja jaja predloga o “paralelnim obeležjima Vojvodine”.

Za Vojvođanski klub

Predsednica dr Branislava Kostić

   

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s