SD BiH na izjavu “Dveri”

Posted: 9. Marta 2015. in Intervjui

sdbih

Izjava člana starješinstva pokreta “Dveri” Boška  Obradovića  da podjele između političkih stranaka u Republici Srpskoj ozbiljno prijete njenoj stabilnosti, predstavlja oličenje krajnje desne konzervativne politike koju ovaj  klero-politički pokret zagovara ali i poltičke nepismenosti kako generalno demokratija funkcioniše.

Zelimo da podsjetimo javnost da ova organizacija, koja  izmedu ostalih uživa i podršku SPC, promovira jasnu srpsku nacionalističku ideologiju u koja se jasno protivi rezoluciji srbijanskog parlamenta koji je osudio genocide u Srebrenici počinjen od strane vojske RS-a, protivi se neovisnosti Kosova , protiv je članstva Republike Srbije u EU te je poznata po svojim ekstremnim anti-gay stavovima.

U skladu sa ovakovom destruktivnom politikom njeni predstavnici izražavaju zabrinutost i poručuju da se “  ustavni status Republike Srpske, uspostavljen 1995. godine, ne smije se mijenjati ni po koju cijenu na štetu srpskih nacionalnih interesa, kao i njene postojeće nadležnosti, bitno smanjene neustavnim odlukama visokih predstavnika, zarad proširivanja nadležnosti centralnih vlasti BiH u Sarajevu”.

Nesposobni da uvide globalna politička kretanja na Balkanu i Evropi, okovani u  tradicionalne ultra-konzervativne vrijednosti, izjave njihovih predstavnika su krajnje štetne jer ometaju razvoj demokratskih procesa u regionu, uspostavljanje dijaloga i pomirenja.

“Dveri” nemaju nikakvo moralno pravo za “davanje za lekcija” kako građani druge susjedne države trebaju da urede svoj ustav. Politički stavovi u neprihvatanju presuda Međunarodnog suda u Hagu o počinjenom genocidu u Srebrenici, te osporavanju ljudskih prava drugih i drugačijih ne pripadaju modernim demokratskim učenjima i kretanjima, specifičnim za   vijek u kome živimo.Opasnost politike koju ovaj pokret vodi, su prepoznali i građani Republike Srbije  ne davajući im povjerenje na poslednjim parlamentarnim izborima kada nisu uspjli da prođu prag od 5 % .

Mi im ovom prilikom želimo poručiti da svoje političke stavove drže dalje od naše domovine jer oni vode u sunovrat i ponor. Umjesto ovakve politike BiH treba podrška koja će omogućiti  neophodne  ustavne i ekonomske reforme, suživot njenjih građana, toleranciju i obnovu poverenja.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s