Amandmani hrvatskih zastupnika u EU

Posted: 6. Marta 2015. in Intervjui

sdbih

Nakon što su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu podnijeli niz amandmana na izvješće o napretku Bosne i Hercegovine, kojima pozivaju na institucionalne reforme koje bi osigurale ravnopravnost konstitutivnih naroda i da se pri tome slijede načela federalizma aludirajući na uspostavu jednakopravnosti Hrvata, jasno je da predsjednik HDZ-a Dragan Čović zajedno sa Tomislavom  Karamarkom sinhronizovano koristi lobi kako bi se utvrdile pozicije pred nastupajuće pregovore o ustavnim reformama.

Nimalo nas ne ćudi  činjenica da ovi amandmani dolaze nakon Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, kojom se predlaže federalizacija BiH.   Javnosti je jasno da Čoviću i sličnim ni na kraj pameti ne pada pomisao građanskog uređenja  BiH kao osnovnog principa u riješenju  presude Sejdić-Finci. Čovića ne interesuje jednakopravnost Hrvata u Banjaluci, Bihaću, Bijeljini, Srebrenici, Doboju i drugim gradovima BiH već zajedno sa Dodikom, kao što se i zna,  nastavlja svoju beskorpuloznu politiku dezintegrisanja države.  U tome mu  podršku daje Tomislav Karamarko nastavljajući politiku miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, gdje  računa da mu priča o (ne)ravnopravnosti Hrvata sa druga dva naroda u Bosni i Hercegovini, pred nastupajuće izbore mogla donijeti značajan broj glasova.

Želimo jasno da kažemo da se ovdje se  ne radi ni o kakvoj Čovićevoj brizi za položaj Hrvata u BiH.  Bosnu i Hercegovinu treba federalizovati kako bi se podijelili njeni prirodni i privredni resursi te vladajućoj oligarhiji osigurao kontinuitet eksplatacije i izbjegavanja odgovornosti za kriminal i korupciju! Jednakopravnost građana važi samo u slučaju  ako među njima nema granica i podjela na području cijele BiH!

 Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    etoste dobro skontali hrvat nema prava u prijedoru i nesmije rijec reci ko ni bosnjak jos gore zlocinac kojimuje sve pobijo spuskom hoda i zeljan da opet kolje samo znak ceka a sto vi pametnjakovici tako nekazete bakiru opet je usutio doiku koji ulazi i u to malo financija da pokrade jer je sve tamo pokro u rs i trazi zajam da jos dublje gurne drzavu bih pod ? koju on neprizna u propast i da proglasi neodrziva i a da proglasi rs samostalnom a onda i covic moze svasta uraditi i ima pravo pozzz

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s