Izborni zakon

Posted: 5. Marta 2015. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine podržava zaključke učesnika konferencije “Izborno zakonodavstvo BiH: Kako i kada do izmjena?” o neophodnim izmjenama Izbornog zakona.

Međutim, ne slažemo se sa konstatacijom predsjednika Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepana Mikića da je današnja konferencija došla u pravi čas jer smo o diskriminatorskim regulativama ovog Zakona skretali pažnju javnosti  već gotovo 4 godine.  Ovakav spor pristup izmjenama postojećeg Izbornog zakona za posljedicu ima povećanu političku korupciju manifestovanu u primjeru “Dva papka”  i niz drugih, već poznatih negativnih posljedica po demokratiju i vrijednosti, tradicinalno prepoznatljivim za  B-H društvo.

Pitamo se šta je  smisao demokratije i izbora  ako je moguća zloupotreba glasačkog prava  i ako se zanemaruje činjenica da ima građana koji nemaju pravo da budu birani? O mahinacijama biračkih odbora, koga čine predstavnici političkih stranaka   i njihovom radu smo upozoravali javnost  u našim ranijim saopćenjima. Mjesta u biračkim odborima se otvoreno kupuju i prodaju bez da je iko odgovarao za ovaj kriminal! U toku poslednjih izbora, naši kandidati su nas redovno izvještavali o kupo-prodaji izbornih glasova na terenu po principu “ko da više”. Poznato je koje su stranke koristile humanitarnu pomoć poslatu iz dijaspore kako bi podmitile glasače u svoju korist! Premda 1,5 miliona građana BiH živi u inostranstvu, izbornim zakonom im je otežano glasanje pri ćemu i uredno registrovanim biračima nisu poslati glasački listići!   U stilu  “kadiji se sudi” izmjenama antikorupcionog Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, dogovorom Lagumdžije i Dodika , nadležnosti CIK-a BiH su prebačene na parlamentarno tijelo sastavljeno od po dva zastupnika iz pozicije i opozicije i tri predstavnika iz reda uglednih javnih radnika. Izborni zakon je pravljen po “receptu” vladajućih” političkih stranka u cilju dugotrajnog zadržavanje njihove vlasti i stvaranja postizbornih kriza kao što je to i danas slučaj.

Potrebno je hitno pristupiti izmjenama koje će dovesti u ravnopravan odnos građana BiH sa biračkim pravom gdje  će glas svakog pojedinca isto vrijediti. Ukoliko se  konačno ne  uklone  diskriminatorske odredbi u Izbornom zakonu koje su u direktnoj vezi  vezi sa Ustavom BiH, BiH će u svijetu ostati prepoznata kao nedemokratska zemlja sa svim konsekvencama koji iz toga prizilaze!

Parlamentarna skupština BiH treba pod hitno staviti  u parlamentanu proceduru razmatranje pitanja izmjena izbornog zakonodavstva!

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    ko vas pita slazeteli se vi ili ne rekaosam vise puta bezveze samo pisete toje presipanje iz suplje u praznu

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s