Podla podvala: Hoće li se Hrvatska odvažiti na povlačenje potpisa s Daytonskog sporazuma?

Posted: 1. Marta 2015. in Intervjui

Piše: prof. Filip Ćorlukić

filip u maglajuObilježavanje desetgodišnice zločina u Srebrenici pokazalo je moralni lik svjetske zajednice, koja se još nije spremna suočiti s posljedicama vlastita ponašanja. Umjesto da spriječe zločin, što im je bila dužnost, oni su ga dopustili, a što je još veći zločin – ne samo protiv morala – kasnije su nametnutim Daytonskim «sporazumom» ubojice nagradili posebnom državom u državi.

Istina, prigodom ove tužne objljetnice pretstavnici svjetske zajednice su priznavali svoje grijehe i posipali se pepelom, ali nisu nudili prava rješenja za budućnost. Tvorac tog «sporazuma», gospodin Holbrooke je imao hrabrosti izjaviti da je Dayton pogrešno rješenje, ali je napomenuo da je to njegovo osobno mišljenje – čime je priznao da je samo izvršavao odluke onih iznad njega.

Predstavnik EU, kontroverzni Solana patetično izjavljuje: «To je kolektivni i sramotni propust kolosalnih razmjera», ali za najveći aktualni problem – Daytonski sporazum – demagoški tvrdi da građani BiH imaju pravao taj sporazum mijenjati. To je, zapravo, podla podvala, jer se bosanski Srbi nikada neće dragovoljno odreći «svoje države» u BiH.

Oni koji su nametnuli daytonski protektorat, mogu ga i promijeniti – ali to ne odgovara interesima moćnika. Bosna to ne može, ali, kao supotpisnik tog nametnutog «sporazuma», može Hrvatska. Službenim povlačenjem potpisa predsjednika RH, taj bi sporazum postao pravno nevažećim. Premda su interesi moćnika različiti, tada bi svjetska zajednica morala naći rješenje, koje bi omogućilo da BiH postane normalnom stabilnom državom.

U tom cilju pozivam presjednika RH da pokrene postupak povlačenja potpisa predstavnika RH s tog sramnog dokumenta.

Objavljeno u Vjesniku 26. srpnja 2005.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s