23 GODINE (NE)ZAVISNE BOSNE I HERCEGOVINE

Posted: 1. Marta 2015. in Intervjui

Bosna i Hercegovina danas 23-treći put proslavlja svoju sputavanu, osporavanu, ograničavanu nezavisnost, ponosna na svoju historijsku postojanost, a malaksala i umorna od zavjereničkih uplitanja. Prvi mart – Dan nezavisnosti dočekujemo u okovima vlastitih podjela i Dejtonske uslovljenosti, ispod siromašnog sjaja federalnih lampiona i muklog mraka entitetske Republike Srpske. Da je BiH nezavisna koliko je zavisna svi bi njeni građani zajedno obilježavali i slavili njene praznike i jublije i u njima dostojanstveno i praznički učestvovali. Svečano i s puno ljubavi i optimizma i ove godine obilježiće se Dan nezavisnosti samo u jednom dijelu zemlje, a s uzdržanošću, negiranjem i odbijanjem u drugom dijelu, posebno u Republici srpskoj.  Danas slavimo svi mi koji smo srcem, dušom i životom bili i ostali domovinski opredjeljeni, svi mi koji rasuti po svijetu u snovima posjećujemo svoje gradove i domove, ali neki  i od onih, kojima su uporno tupili u glavu da ne pripadaju toj slobodarskoj zemlji, zemlji svih njenih naroda i građana , već nekoj drugoj ili trećoj u kojoj bi samo oni biti neosporni gospodari.

Još uvijek to nije jubilej kao u drugim državama koje se ponose svojom nezavisnošću i demokratskim slobodama, kite svoje gradove, kuće i trgove nacionalnim zastavama i cvijećem, nose i pronose barjake snagom takmičarskog duha i voljom rodoljublja, ali jeste jubilaran dan jedne napaćene države u kojoj svjetlost sunca još uvijek svugdje ne dopire da razbije avetinjsku noć i mračnjaštvo, s kojim su zatočeni i okovani ne samo njeni građani, već i narodi. Ipak, različit odnos, kao produkt  još uvijek visokih separatističkih oportunih naboja, ne umanuje činjenicu da je Bosna i Hercegovina bila i ostaje suverena država svih njenih građana i ravnopravnih naroda, što je prije 23 godine nedvosmisleno potvrđeno referendumskom voljom naroda. Na referendumu provedenom 29.2. i 1.3. 1992. godine, na kojem je glasao 62,60% gradjana BiH (uz neznatan broj Srba, jer ih je tada SDS-a pozvala na bojkot referenduma ), 92,7% glasalih građana Bosne i Hrecegovine izjasnilo se za jedinstvenu i suverenu BiH. Na temelju toga 5. aprila 1992. proglašena je nezavisnost BiH, koju su dva dana kasnije priznale države EEZ, a već 7. aprila 1992.godine (tri godine prije Dejtona) suverenitet i teritorijalni integritet BiH priznale su i Sjedinjene države. Od tog prvog dana potvrđene nezavisnosti, Dan nezavisnosti 1. Mart obilježava se i manifestuje u punom sjaju samo u jednom dijelu Federacije BiH, gdje većinu čine Bošnjaci, a u mnogim područjima sa hrvatskom većinom jubilarni dan se ignoriše, dok u Republici srpskoj ni vlast ni dio još uvijek  drogiranog naroda ne priznaju ni taj praznik, pa čak negiraju državu BiH, iako znaju da je BiH postojala stoljećima ranije i da će opstati i dalje na cijelom svom području, u svojim avnojevski priznatim granicama.

Nažalost, zahvaljujući nehatu, nejedinstvu i nemoći međunarodne zajednice, neprijatelji cjelovite i nezavisne BiH, prije svega Srbija, a dijelom i Hrvatska, i dalje kontrolišu zemlju i nebo Bosne i Hercegovine, preko ljigavaca i špijuna zaviruju u svaku avliju i svačiju dušu, prisvajaju, zavađaju i dijele. Na 23-treću godišnjicu svoje nezavisnosti Bosna i Hercegovina nikad nije bila više zavisna, nikad više razbijena, nikad više preturana i rasturana, nikad više napadana i savjetovana, nikad više varana i obmanjivana, nikad više uslovljana i ucjenjivana, nikad više prihvatana i odbacivana, nikad kao na ovu svoju sretnu ili nesretnu 23. godišnjicu svoje nezavisnosti, koju je uz sve moguće nedaće nakon provedenih izbora  dočekuje sa samo djelimično formiranom vlasti.

Iako je nezavisna, Bosna i Hercegovina je zavisna od svih; od svojih dušmana u Srbiji i Hrvatskoj (koji joj stalno rade o glavi), zavisna od zemalja Evropske unije (od kojih neke podržavaju nezavisnost, a istovremeno podržavaju pa i potstiču njene podjele), ovisna od UN ( koje je zauvjek nose na duši), ovisna od SAD (koje joj drže teške Dejtonske negve na rukama i nogama), ovisna od MMF i raznih euro-svjetskih banaka, ovisna od predstavnika EU i međunarodne zajednice (koji samo pregovaraju, balansiraju, uslovljavaju, prijete, obećavaju ), pa čak i od raznih ambicioznih ili isluženih državnih politikanata, od kojih zavisi da li će BiH dobiti prolaznu ocjenu ili pasti na testu prolaznosti ka EU. Nema Bosna slobode ni da diše ni da napravi korake, sa kojima bi neprijatelji ostali daleko iza njenih leđa. Ukinuli su nam vize da bi mogli makar “temporary” izići iz naših kaveza i odahnuti, pa nas presretaju, hvataju, sumnjače i hapse gdje god se pojavimo. Ulazak BiH u Evropsku uniju i NATO neprestano se uslovljava unutarnjim dogovorima, koji se u uslovima Dejtonskog uređenja ne mogu postići.

I pored toga, dočekujemo i ovaj 23-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine s novim optimizmom, ali i velikim teretom razočarenja. Malo je šta po volji naroda, jer narod nema ni posla ni kruha. Ipak, različit odnos, kao rezultat visokih separatističkih oportunih naboja nije ni u čemu umanjio činjenicu da je Bosna i Hercegovina bila i ostaje nezavisna suverena država svih njenih građana i ravnopravnih naroda,  koji će i dalje živjeti zajedno na njenom jedinstvenom  teritoriju, ma koliko se to sviđalo ili nesviđalo njenim dušmanima. Slijedom optimizma, razuma i logike izražavamo nadu da će uskoro doći vrijeme kada će se Dan nezavisnosti i Dan državosti BiH obilježavati i slaviti u cijeloj BiH sa voljom i ljubavlju svih nas koji u njoj živimo i osjećamo je svojom.

Ono što danas izgleda teško ostvarivo i nerealno, već sutra može postati realnost. Bosna i Hercegovina će izići iz ovisnosti i postati voljena i poželjna zemlja za sve njene građane i narode. Na to ima historijsko pravo i historijsku obavezu. Poželimo da to postane već naredne godine, na 24-tu. godišnjicu svoje  nezavisnosti.

Živjela nezavisna Bosna i Hercegovina, bez unutarnjih etničkih granica, entiteta i kantona, sa više međusobne ljubavi i narodnog jedinstva, zemlja u kojoj će ustavno uređenje po volji naroda zamjeniti nametnuto Dejtonsko uređenje.

Dan nezavisnosti R BiH

Sretan ti rođendan voljena naša domovino, Bosno i Hercegovino!

Burlington, 28. Februara 2015

Zijad Bećirević

zijad-becirevic1

komentara
  1. Hamdija Todorovac kaže:

    Zijade, veoma fina cestitka. Kamo srece da je svaki drzavljanin B-H procita. Hvala na trudu.

  2. Zdravko margic niodkud kaže:

    nece to ni da citaju u toj r sumskoj i nedaju nekima ni da to proslavljaju nazalost mnogi mi nismo ni tamo ni vamo vec ostajemo vani a nema tuj josDrzave dok se god neproslavlja jedan datum u cjeloj zemlji kao u Hrvatskoj ili Italiji

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s