Protest protiv devastacije spomenika NOB

Posted: 26. Februara 2015. in Intervjui

VK

E-mail: vojvodjanski.klub@hotmail.com   web: http://www.vojvodjanskiklub.com

Upuceno:

– gospodinu Bojanu Pantiću, predsjedniku Vlade Vojvodine

– gospodinu Ištvanu Pastoru, predsjedniku Skupštine Vojvodine

– gospodinu Zoranu Vapi, direktoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine

– gospodin Ljubiša Šulaja, director Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica

Poštovani,

“Vojvođanski klub”, kao nevladina organizacija koja se, između ostalog, zalaže i za poštovanje časne antifašističke prošlosti koju ova zemlja ima, protestuje zbog neadekvatne zaštite spomen-obeležja podignutih u čast te borbe i poziva Vas na hitno angažovanje kako bi se proces njihove devastacije odmah prekinuo.

Konkretan povod za ovaj zahtev je dopuštanje da se spomenički kompleks “Sloboda” na Iriškom vencu razgrađuje, urušava i devastira, zbog neadekvatnog angažovanja nadležnih, ali i zbog dozvoljavanja organa vlasti da tako bude.

Spomenici iz narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije su deo antifašističkog nasleđa i predstavljaju nezamenljiv segment negovanja tradicija antifašizma na ovim prostorima. U godini kada treba dostojno da obeležimo 70 godina od pobede nad fašizmom, devastacija jednog od najmonumentalnijih spomenn obeležja stradanja i antifašističke borbe građana Vojvodine, deluje kao simbolična opomena i slika našeg ukupnopg odnosa prema antifašizmu.  

Upoznati smo sa činjenicom da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica izradio projekat rekonstrukcije spomenika na Vencu i da je Pokrajinski sekretarijat za kulturu obezbedio novčana sredstav za realizaciju tog projekta. Ali smo takođe upoznati i sa činjenicom da još uvek nije rešeno pitanje obezbeđenja i nadzora nad ovim spomen-obeležjem, o čemu se, izgleda, više priča pred menijima nego što se nešto konkretno radi. Nedopustivo je da se zaključi da nadzora i obezbeđenja nema i da se na tome ostane. Kada će ga biti? Ko će obezbediti sredstva za to? Hoće li da tada ovaj spomenik prestati da postoji?

Imajući u vidu da je politički subjektivitet Vojvodine značajnim delom rezultat antifašističke borbe, očuvanje spomeničke kulture iz Narodnooslobodilačke borbe je istovremeno i očuvanje simboličkih garanta autonomije Vojvoidne, koje je iz te borbe proizašla.

Stoga Vas pozivamo da, svako u okviru svojih nadležnosti, preuzme deo odgovornosti i aktivno se uključi u prekid devastacije svih spomenika i spomen obeležja i kompleksa posvećenih antifašističkoj borbi naroda Vojvodine, a posebno onih koji su najviše na udaru, kao što je spomen obeležje na Iriškom Vencu.

Takođe Vas pozivamo da preduzmete neophodne aktivnosti i inicijative kako bi se poduprlo konkretno i potpuno rešavanje pitanja nadležnosti staranja o spomenicima koji su obeležja  narodnososlobodilačke borbe, što uključuje i adekvatnu zakonsku regulativu, finansiranje, uključivanje u obrazovanje naše dece, ali i u turističku ponudu Vojvodine.

Ukoliko procenite da bi Vojvođanski klub, zajedno sa prijateljskim nevladinim organizacijama, mogao da pomogne realizaciji ovih ciljeva i zadataka, molimo Vas da nas pozovete, jer smo veoma spremni da pomognemo u svakom pogledu.

S poštovanjem

Za Vojvođanski klub

Predsednica dr Branislava Kostić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s