Slijedom pogibije trojice mladića u Površinskom kopu rudnika Dubrave kod Tuzle – SAKUPLJAČI UGLJA

Posted: 25. Februara 2015. in Intervjui
dubrave - tragedijaNesreće u rudnicima su se dešavale od kad je svijeta i vijeka i ginuli su brojni rudari u njima. Svugdje u svijetu, u Bosni naročito. Uzroka tome – mali milion. Nije džaba ona rudarska prije njihovog spuštanja u jame – “sretno”, jer je svaki njihov silazak u utrobu zemlje put u neizvijesnost, bez obzira koliko je taj i taj rudnik opremljen, moderniziran…Kruh kojeg jedu rudari i njihove familije je težak, pretežak…., gorak, pregorak…, Bog zna od koliko kora! Ali, nisu oni uglavnom birali svoju sudbinu, već je sudbina njih izabrala.
 
Bosna ima i svoje “alternativne” rudare
 
Bosna je zemlja svakakvih čuda kakvih nigdje u svijetu nema. Jedno od njih je da mladi ljudi koji nemaju ama baš nikakvog drugog rješenja da prežive i prehrane svoje porodice posežu za ilegalnim kopanjem uglja u napuštenim jamama nekih rudnika da bi ga po izlasku iz tih jama prodavali. Sve ilegalno, naravno. Ali, ima onih koji se nisu vratili iz takvih jama, barem ne živi. Desilo se tako nešto – tragično da tragičnije ne može biti Reufu Alibašiću (28), Adelu Šehiću (27) i Alemu Dediću (22) u prošlu subotu, 21. februara ove godine u Površinskom kopu Dubrave kod Tuzle. Sva trojica su, nakon što se desio zemljotres na tom području, ostali zatrpani u jami i nisu preživjeli.
stotine-ljudi-oprostilo-se-od-mladica-koji-su-poginuli-skupljajuci-ugalj_1424796874

Dženaze namaz Adelu i Reufu na poligonu Dubrave kod Živinica

Država u kojoj su rođeni i živjeli nije im omogućila zaposlenje (kao ni stotinama hiljada njihovih vršnjaka u cijeloj zemlji), ali im je zato, žmureći na jedno oko, ili na oba, “velikodušno” omogućila da se “snalaze” na ovakav način koji ih je onako mlade (sva trojica ispod 30 godina) odveo u sigurnu smrt. Tugo moja!
stotine-ljudi-oprostilo-se-od-mladica-koji-su-poginuli-skupljajuci-ugalj_1424796875_3
Moglo bi se ovdje postaviti bezbroj pitanja na temu nečije odgovornosti ili kojekakvih sprega, ali to su teme za sebe i za istražne organe. Kako god se ova priča eventualno završi na nekom od nadležnih sudova, neće vratiti živote ove trojice mladića niti će biti utjeha njihovim porodicama, ali bi neki konstruktivan epilog mogao imati preventivni značaj. Država, ili ono što je od nje ostalo, je na potezu!
 
Bedrudin GUŠIĆ
bg-vlasinje
komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    da znamo daje drzava kriva ali nadlezni organi to nece nikada ispitati nitice koga okriviti jer fino ti pises ali tobi razumjeli posteni koji znaju da ima drzave ali nazalost nema tuj drzave tako dace to biti krivje onaj koga nema a sad boze moj sudbina je takva mozda je i bolje ilisu nasli smiraj jer dolazi vrijeme dace mnogi zeliti da budu pod zemljom vise nego na zemlji nego medju takvim dristvom i takvim lopovima kradljivcima licemjerima izdajnicima itd

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s