Plan privatizacije 14 preduzeća

Posted: 21. Februara 2015. in Intervjui

sdbih

Brzopleta odluka odlazeće Vlade  FBiH  koja je dala saglasnost na Plan privatizacije i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH za 2015 godinu,  gdje su obuhvaćena 14 preduzeća,   je neodgovorna  i izaziva sumnju u iskrenost namjera  privatizacionog  procesa.  Oštro je osuđujemo i tražimo da se ona poništi!

U izjavi se navodi  da  su više puta objavljivani javni pozivi za prodaju te da se se radi o preduzećima koja se nekoliko godina ponavljaju u planu APF-a, s lošom finansijskom slikom, tržišnom neizvjesnošću i, uglavnom, bez značajnijih promjena u izboru metoda i načina prodaje .

Radi se o preduzećima  koja su  nekad bila gigani  B-H privrede i zapošljavali veliki broj radnika  ; Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Remontni zavod d.d. Travnik, Šipad export-import, Željezara Zenica, KTK d.d. Visoko, Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, Konfekcija Borac d.d. Travnik, Fabrika duhana Mostar, PS Vitezit i Holding preduzeće Putevi BiH Sarajevo.

S pravom se pitamo zašto se Vladi FBiH žuri sa ovakovom odlukom i dali su iskorištene sve mogućnosti za njihovu rekonstrukciju? Da li  ova preduzeća treba, nakon obezvredivanja njihove vrijednosti , prodati  tajkunima koju su  u predhodnom periodu privatizacije se enormno obogatili ?  Zašto nekadašnji giganti kako vlada kaže ima “lošu  finansijsku sliku” i kakva je odgovornost vlade za kolaps kao manjinskog vlasnika?

Šturo objašnjenje poslato iz kabineta sadašnjeg premijera Vlade , gdje  se javnosti želi prikazati da se država riješava “balasta”  ne možemo prihvatiti opravdanom  i smatramo je krajnje neodgovornom!  Vlada FBiH donosi odluku  na isteku svog mandata za čije negativne  konsekvence  u budućnost neće imati nikakvu odgovornost.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s