Hutba Abdullah ef. Hodžića, imama Bijele džamije u Gračanici, 13.02.2015. – U SAD-u UBIJENA TRI STUDENTA MUSLIMANA A SVJETSKI MEDIJI KUKAVIČKI ŠUTE

Posted: 15. Februara 2015. in Intervjui

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

Allah zapovijeda pravdu i dobročinstvo i potpomaganje bližnjega, a zabranjuje razvrat, i ono što je ružno, i tlačenje! Da biste se opomenuli, Allah vas savjetuje!” (En-Nahl, 90)

Sjevernu Karolinu, državu na istoku SAD-a, posjetio sam nekoliko puta i za nju me vežu lijepe uspomene zbog prijatelja koje tamo imam. U toj državi, u univerzitetskom gradiću Chapel Hill, 10. februara ove godine dogodio se strašan zločin. Amerikanac Craig Stephen Hicks je iz vatrenog oružja usmrtio 23-godišnjeg studenta stomatologije Deaha Shaddyja Barakata, njegovu 21-godišnju suprugu Yusor Mohammad i njezinu 19-godišnju sestru Razan Mohammad Abu Salhu.

Klasična egzekucija troje studenata muslimana je izvršena u njihovom stanu, nedaleko od univerziteta koji su pohađali. Ističe se da su studenti bili uzor u svojoj zajednici i njihovo ubistvo se upoređuje sa nedavnim napadom na redakciju francuskog lista Charlie Hebdo. No, za razliku od karikaturista koji su ismijavali Božjeg poslanika Muhammeda, a. s., i vrijeđali milijardu i po muslimana i druge građane svijeta od digniteta, student Barakat se protivio mržnji i izraelsko-palestinskom sukobu koji traje decenijama. U januaru je pisao na Twitteru: “Toliko je užasno i tužno čuti ljude kako govore ‘treba ubiti Jevreje’ ili ‘treba ubiti Palestince’, kao da će to nešto riješiti.”

Strašnom zločinu u Parizu su svjetski mediji posvetili maksimalnu pažnju, na demostracije su se odazvale mnoge relevantne svjetske ličnosti različitih vjera i nacija, dok o strašnom zločinu nad muslimanskim studentima u SAD-u američki i svjetski mediji kukavički šute ili spominju na margini, reda radi.

Od Al-Jazeere saznajemo da na naslovnim stranama američkog CNN-a nećete pronaći informaciju o ubistvu troje studenata američkih muslimana u Chapel Hillu. Umjesto ove informacije, na portalu ove medijske kuće dominiraju tekstovi o Ukrajini, ubistvu Kayle Mueller, Amerikanke koju su ubili pripadnici Islamske države, o stotinama čimpanzi koje drže u laboratorijama itd.

Baš kao i CNN, ni britanski BBC ne piše o ovom gnusnom zločinu. Umjesto o ubistvu troje mladih studenata muslimana, BBC piše o TV pravima, ljudima koji putuju po svijetu i bivaju za to plaćeni, komičaru Jonu Stewartu itd.

Daily Mail, kao jedan od najžešćih antiislamskih medija, također na naslovnoj strani ne spominje brutalno ubistvo troje mladih ljudi. Za njih je udarna vijest samoubistvo izvjesne 29-godišnje Rachel Gow jer je mislila da se nikada neće udati!

The Huffington Post piše o automobilu kojem neće trebati vozač, a koji će se ubrzo naći na ulicama Velike Britanije.

Ni Sky News ne zanima ubistvo muslimanskih studenata. The Guardian piše o mirovnim pregovorima o Ukrajini, a u samo pet rečenica spominje ubistvo studenata!

Francuski Lemonde na naslovnoj strani donosi vijest o Grčkoj nakon izbora, bez vijesti o ubistvu troje mladih muslimana.

Ni španskom El Paisu svirepo ubistvo nije interesantno, a i njemački Bild se priključio sramnoj šutnji o ovom terorističkom aktu.

Trostruko ubistvo i sramotni odnos medija je izazvao val nezadovoljstva i bijesa poštenih građana i društvenih mreža, pa se traži da se u ovom vremenu vodi borba protiv mržnje i netrpeljivosti u društvu, a pozivaju se mediji i izabrani zvaničnici da pokažu istu pažnju svim žrtvama napada, bez obzira na njihovu vjeru, rasu ili naciju.

Tužni smo zbog strašnog zločina nad muslimanima u SAD-u, i zločina u Parizu, ali smo tužni i zbog hipokrizije svjetskih medija i ličnosti glede ova dva zločina. No, raduje nas da je više od hiljadu studenata Univerziteta u Sjevernoj Karolini prisustvovalo skupu komemoracije ubijenim studentima muslimanima i da su govorili i nosili transparente:

Životi muslimana su važni”, “Svi životi su važni”, “Poštovanje za muslimane”, “Stop islamofobiji” itd.

U ovoj strašnoj nesreći nas raduje da ovako misle i osjećaju svi pošteni i čestiti građani svijeta, bez obzira na vjeru, naciju i ideologiju. Pa, to i daje smisao i ljepotu dunjalučkom kratkotrajnom životu i ulijeva vjeru i nadu u permanentnu sreću na Ahiretu.

I tako, u cvijetu svoje mladosti, zločinačkom rukom se ugasiše životi troje muslimana, a bili su tako plemeniti i korisni članovi globalne ljudske porodice. Barakat i Yusor su se vjenčali samo prije šest sedmica i trebali su biti stomatolozi, a njihova mlađa sestra je trebala biti arhitektica. Oni su bili ponos svojih porodica, rodbine, zajednice, Amerike i svijeta. Svoju kratku životnu misiju su dostojno obavili. Učili su, lijepo se vladali, pomagali siromašnima, voljeli su ljude, živjeli uzornim životom čestitih građana i odanih muslimana. I naša djeca se mogu na njih ugledati.

A smrt će ionako doći, niko joj neće umaći. Uzvišeni Allah kaže: “Ti reci: ‘Zbilja, smrt od koje vi bježite vas će stići, a zatim ćete biti vraćeni Znalcu svijeta nevidljivoga i svijeta vidljivoga, i On će vas izvijestiti o svemu što ste vi radili!’” (El-Džum’a, 8)

A silnici će zbilja znati kakve će nevolje oni dopasti!” (Eš-Šu’ara, 227)

Divnog li Allaha, dželle šanuhu, Koji u Kur’anu kaže: “Ko ubije nekoga koji ubio nije, ili koji na Zemlji nered činio nije, kao da je sve ljude poubijao! A ako bude uzrokom da se sačuva život nečiji, kao da je sačuvao živote svih ljudi! Njima su poslanici Naši jasne dokaze donosili, ali su mnogi ljudi opet na Zemlji sve granice zla prelazili.” (El-Ma’ide, 32)

Ponosimo se divnim islamom koji nas uči: “Allah vam ne zabranjuje da dobročinstvo činite i pravedni budete onima koji se protiv vas zbog vjere ne bore, niti vas iz staništa vaših izgone! Allah, doista, voli pravedne!”

Nepravda se ne smije učiniti ni nevjerniku, ni griješniku, ni razvratniku. Muhammed, a. s., je rekao: “Čuvaj se dove onoga kome je nepravda učinjena pa makar bio nevjernik, griješnik ili razvratnik.”

Na kraju, citirajmo ajet Uzvišenog Allaha, Koji kaže: “O vjernici brinite se o sebi! Ako ste na Pravom putu, neće vam nauditi onaj koji je zalutao! Allahu ćete se svi vratiti i On će vas obavijestiti o onome što ste radili.” (El-Ma’ide, 105) Vel-hamdu lillahi rabbil-‘alemin.

Abdullah Hodžić, imam Bijele džamije u Gračanici, 13.02.2015. god.

Abdullah_Hodzic1

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s