SD BiH o ekspozeu gospodina Zvizdića

Posted: 14. Februara 2015. in Intervjui

sdbih

U ekspozeu  Denisa Zvizdića, čije je imenovanje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH potvrdila Parlamentarna skupština BiH (PSBiH) jedan od zaključaka  je “da neće biti isključeno formiranje institucija za koje se ima nadležnost po Ustavu BiH, kao i institucija koje su u isključivoj nadležnosti države, kao što je formiranje banke za obnovu i razvoj BiH ili da se donese zakon o strateškim investicijama”.  Istaknuto je i “da je na državnom nivou potrebno formiranje još nekih ministarstava poput ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja”.

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine pozdravlja ovakve odluke posebno kad se radi o inicijativi formiranja ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Problemi i negativna iskustva sa kojim se sreću poljorivrednici pokazuje potrebu standardizacije propisa i jedinstvene podrške cijele države ovom sektoru.

Apelujemo na gospodina Zvizdića  da u razmatranje uzme i našu inicijativu formiranja ministarstva dijaspore s obzirom da trećina stanovništva BiH danas živi van granica  države , te na njenu ulogu i potencijale koje ima u smislu podrške finansiranja budgeta BiH. Formiranje ministarstva  dijaspore je nužnost s obzirom da je bosansko-hercegovačka dijaspora resurs koji može dati ogroman doprinos ekonomskim i društvenim reformama zemlje.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s