Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu

Posted: 4. Februara 2015. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine očekuje da će  presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu  doprinijeti unapređenju odnosa dvije susjedne zemlje te dati poticajnu energiju  kojom će se rješavati problemi koji opterećuju  balkanski region kako bi se stvorio  trajni mir i prosperitet.

Naša su očekivanja da će sve zemlje regiona   poštovati odluke Međunarodnog suda pravde, pri ćemu će se pokazati pijetet prema svi nevinim žrtvama rata bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. 

Historijska je činjenica da je  genocid počinjen od strane fašista i njegovih kvinsliga (četnici, ustaše i dr) u Drugog svjetskom ratu, najvećim dijelom nad pripadnicima srpskog naroda, Romima, Jevrejima, komunistima ali pripadnicima i simpatizerima narodno-oslobodilačkog pokreta koji se  suprostavio okupaciji. Presude Haškog Tribunala pokazuje da su najveće žrtve  rata u BiH 92-95 bili Bošnjaci nad kojima je počinjen  genocid i etničko čišćenja od strane pripadnika tadašnje vojske RS-a. Slične presude se očekuju i u slučajevima  Mladić, Karadžić i dr.    Danas je takođe činjenica da se svjesno od strane jednog dijela  političara poput predsjednika B-H entiteta Milorada Dodik negira genocid nad Bošnjacima Srebrenice  i prkosi presudama Međunarodnog suda pravde u Hagu.  

Presude Haškog tribunala kao i već gore spomenuto  neosporno nas navodi na zaključak da dokazani genocid počinjen u Bosni i Hercegovini zadnjim i narednim  presudama  daje osnov  na obnavljanju tužbe protiv Republike Srbije ćime bi se žrtvama agresije i genocida dala moralna i materijalna satisfakcija za genocid a sve u cilju istine i pravde na ovim prostorima. Države balkanskog regiona uključujući i Bosnu i Hercegovinu moraju donijeti Zakon o zabrani negiranja genocida ćime ce se  prestati sa špekulisanjem broja žrtava, regionu obezbjediti politička stabilnost a negatore genocida stići  zaslužena kazna.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s