SD BiH: Podrška inicijativi Denisa Bečirevića

Posted: 1. Februara 2015. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine bezrezervno podržava inicijativu delegata Parlamentarne Skupštine Denisa Bećirevića da se područje bivše općine Sutorina mora vratiti Bosni i Hercegovini.

Svi dokazi o vraćanju područja Sutorine Bosni i Hercegovini su  na  strani naše države. Kao što se to već zna ne postoji nikakav međudržavni ugovor između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o ustupanju Sutorine Crnoj Gori. Područje Sutorine je  u sastavu župe, nahije i kotara (sreza) Trebinje bila od 1382. do 1936. godine, odnosno 554 godine, pa je historijsko pravo Bosne na to područje neporecivo. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije nije postojao nikakav valjan razlog za izdvajanje područja Sutorine iz trebinjskog sreza i njenog priključivanja sreskoj ispostavi Herceg – Novi kotorskog sreza.  Zakonom o nevažnosti pravnih propisa donijetih prije 6. aprila 1941. godine i za vrijeme neprijateljske okupacije,  iz 1946. poništene su sve pravne stečevine jugoslavenske države između dva svjetska rata. Za vrijeme SFRJ je Bosni i Hercegovini   priznato pravo na one granice koje su utvrđene odredbma Berlinskog kongresa iz 1878. godine, prema kojima je područje Sutorine bilo u sastavu kotara (sreza) Trebinje.

Prema zaključku Badinterove komisije, morske granice između bivših republika smatraju se konačnim samo ukoliko su dvije strane u tome saglasne zbog čega država Bosna i Hercegovina od Crne Gore treba zatražiti povratak suvereniteta nad svojom teritorijom  koja joj je nepravdeno oduzet.

Ukoliko to Crna Gora ne želi učiniti, stvar treba pokrenuti pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine očekujemo da će pokazati sluha za pokretanje ove inicijative koja je u interesu svakog njenog građanina.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s