SAOPŠTENJE VOJVOĐANSKOG KLUBA (30.1.2015)

Posted: 30. Januara 2015. in Intervjui

Vojvodjanski klub

ZAŠTITIMO DRŽAVNE INSTITUCIJE OD SNS-a I ALEKSANDRA VUČIĆA

Vojvođanski klub protestuje zbog širenja i produbljivanja prakse slabljenja državnih institucija od strane vladajuće stranke i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Praksa, koja je započela u vreme kada je Aleksandar Vučić, kao PPV (prvi potpredsednik Vlade) preuzimao ne samo nadležnosti Premijera i Vlade, već često i Skupštine, nastavlja se sa sve dramatičnijim posledicama.

Gospodin Vučić i funkcioneri SNS-a su postepeno nezakonito preuzeli nadležnosti sudova, tužilaštva i policije, izričući optužbe i presude pre otpočinjanja redovnih sudskih procesa, od kojih većina nikada zvanično i nije bila pokrenuta.

Sledeći korak  je bilo oduzimanje prava građanima da utiču na donošenje zakonskih normi, jer su najvažniji zakoni doneti bez javne rasprave i uz onemogućavanje poslanika da se upoznaju sa tekstovima zakona koji se donose. Ovaj proces je kulminirao uvođenjem pravila da reč opozicionog poslanika vredi manje nego reč većinskog, čime se potpuno ruši osnovni smisao postojanja i delovanja parlamenta kao simbola višestranačja.

Specifičan oblik rušenja institucija traje već mesecima kroz pokušaje gospodina Vučića i fuinkcionera Srpske napredne stranke da, mimo Ustava i zakona, pogaze pravo građana Vojvodine da imaju vlast koju su izabrali na redovnim, regularnim i zakonitim izborima. Pri tome, građanima Vojvodine se šalje poruka da njihov izbor nije bitan, odnosno da nije bitno poštovanje Ustava i zakona koji jasno kažu ko, kada i kako može da izabere poslanike u vojvođanskoj  Sklupšini, uz detaljno obrazloženje ko i na koji način raspisuje izbore.

Najnoviji korak u pravcu slabljenja institucija i uvođenja opasne prakse javnog silovanja demokratije je besprizorna hajka na zaštitnika građana, koji predstavlja važnu demokratsku INSTITUCIJU! Školska primena manipulacije u ovom procesu razlog je više da postavimo pitanje: Da li je Srbija u ovom momentu pravna država? Ako su dokazi da je Srbija pravna država hapšenja ljudi bez autobuskih karata, činjenica da porodicu Premijera čuvaju pripadnici “Kobri”,  ili svakodnevna hapšenja neistomišljenika, dok se oslobađaju ubice i deca moćnika,  a osumnjičeni za ratne zločine unapred aboliraju,  čini se da je vreme da se kao građani trgnemo i da zaustavimo opasnu praksu slabljenja državnih institucija i  izmeštanja vlasti iz državnih institucija u partijske organe.

U ovom momentu, Vojvođanski klub smatra da je važno da zaštitimo ne samo pravo Zaštitnika građana, već i pravo svakog građanina Srbije da slobodno kritikuje rad svih organa vlasti, štiteći pri tome i pravo opozicije da postoji i slobodno deluje, jer tamo gde tih prava nema – nema ni demokratije.  Ako to ne uradimo danas, sutra će svaka kritika vlasti, ili zahtev da se njen rad učini transparentnim, voditi ka optužbama za slabljenje “odbrambene moći države”, “izazivanje nestabilnosti” i “podrivanje njene bezbednosti”, sve dok svaki kritičar vlasti ne bude automatski proglašen za teroristu. Nastavak ovakvog scenarija znamo.  Taj film smo već gledali.

Ujedno, Vojvođanski klub postavlja pitanje Evropskoj uniji: Zašto Evropa pod firmom “podrške evropskom putu” podržava gaženje demokratije, građanskih prava i pravnog poretka u Srbiji?  

Za Vojvođanski klub

Predsednica dr Branislava Kostić

Branislava Kostic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s