Povodom trogodišnjice smrti Nijaza Durakovića

Posted: 30. Januara 2015. in Intervjui

sdbih

Povodom trogodišnjice smrti  jednog od   najvećih, vizionara, intelektualaca i političara Bosne i Hercegovine Nijaza Durakovića,  želimo da evociramo uspomenu na značaj njegovog rada i  djela jer je   vlastiti intelektualizam stavio za dobrobit očuvanja i afirmacije države BiH, njene neovisnosti i njene cjelovitosti. To je naprosto bila i ostala paradigma njegovog političkog djelovanja kao i ukupnog intelektualnog angažmana.

durakovic Koliko je imao pravo u svojim predviđanjima kada se radi o budućnosti Bosne i Hercegovine  pokazuju  zapažanja iz referata Nijaza Durakovića, u Oslobođenju, 8. prosinca 1989.  kada je tvrdio da ” Bosna i Hercegovina ne može da igra na nacionalnu kartu i ona ne može biti branitelj ili protagonist bilo koje partikularne nacionalne politike ili pozicije.” Odbacivao je  svaki koncept koji bi narode i narodnosti u BiH dijelio i sukobljavao.

Značaj Durakovićevog djela  zorno i snažno svjedoči da odanost BiH, ne podrazumjeva samo poštovanje ukorjenjenog jedinstva različitosti, nego i višestoljetnog trajanja bosanske duhovnosti.

 

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s