SD BiH: Osuda Prijedloga zakona o javnom redu i miru

Posted: 27. Januara 2015. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine osuđuje Prijedlog zakona o javnom redu i miru koji je dostavljen na usvajanje za sljedeću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske jer se njime ograničavaju slobode izražavanja na društvenim medijima i time sprečava izražavanje javnog mišljenja bosansko-hercegovačkog mjenja prema aktuelnoj vlasti.

Kao što je poznato  Prijedlogom zakona o javnom redu i miru se proširuje definicija pojma javno mjesto na društvene medije te ukoliko ovaj zakon bude usvojen, u skladu s njegovim članom 7. i članom 8. postaće kažnjivo putem društvenih medija narušavati javni red i mir, isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem.

Ovakvi Prijedlozi zakona o javnom redu i miru karakteristična su za totalarističke sisteme kojim se nastoje onemogućiti demokratske promjene u društvu.    Prijedlog je u funkciji sprečavanja iskazivanja  demokratskog nezadovoljstva javnog mijenja i  kritične riječi kojom se vlast poziva na odgovornost.

Vlada RS-a kao drugi entitetski i drzavni organi, stvaljajući u raspravu  ovakve prijedloge na redovnim sjednicama NS RS-a svjesno nonšalira ozbiljnije  društvene probleme poput rastućeg privrednog kriminala (Bobarbanka, i sl) i ekonomske bijede socijalno najugroženijih slojeva stanovništva.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s