Dodikov zahtjev za emisijom novca

Posted: 23. Januara 2015. in Intervjui

sdbih

Zahtjev predsjednika RS-a Milorada Dodik da se odštampa i pusti u promet još dvije milijarde konvertibilnih maraka je smiješan, neosnovan i potpuno neopravdan jer nije zasnovan na načelima održive monetarne politike. Time prije što bi se  se prema Dodikovom  zahtjevu od  990 miliona štampanih  konvertibilnih maraka 300 do 400 miliona KM odvojilo  na pozajmicu državnim institucijama”  , dakle uhljebljenje postojeće administracije.

U tom cilju zelimo da Dodiku damo savjet da je najbolji način obezbjeđenja ovih sredstava putem centralizacije  i smanjenja paralelnih entitetskih i  administrativnih institucija. Time bi se uštedjela značajna sredstva ukidanjem glomazne administracije čiji apetiti iz dana u dan rastu na račun prihoda porezkih obveznika.

Ono što Dodik nije spomenuo, a trebao je, jeste činjenica da devizne rezerve Centralne banke  doprinose očuvanju platnog prometa Bosne i Hercegovine i  izmirenju stranog duga gdje  je godišnji trgovinsko-robni  deficit zadnjih dvadeset godina, bio veći od 8 milijarde km. Između ostalog i zahvaljujući depozitima protjerane bosansko-hercegovačke dijaspore  koja većim dijelom dolazi sa teritorije manjeg B-H entiteta.

Stampanjem i povećanjem novčanih sredstava na monetarnom tržitu se ne riješavaju ogromni privredni i strukturalni problem već se povećava inflacioni pritisak koji može dovesti do povećanja cijena i još  većeg pritiska na džep potrošača. Trošenjem novca iz deviznih rezervi  na podmirenje potreba  državnih i entitetskih  institucije ugrožava se platna stabilnost, slabi konvertibilnost marke i stvara rizik  da država Bosna i Hercegovina postane insolventna , što možda Dodik i želi, jer se na nju poziva samo kada mu treba novac.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s